Uudised
Ainult tellijale

Aktsiakasumi arvutamine ja kajastamine

Aktsiakasum koosneb komponentidest, mis on vaja esitada tulenevalt aktsiaseltsis toimunud majandustehingute iseloomust ning aktsiaseltsi kapitalistruktuurist. Aktsiakasumi arvutamisel eristatakse lihtsa ja keeruka kapitalistruktuuriga aktsiaseltse.

Juta Tikk selgitab aktsiakasumi arvutamist  Foto: Meeli Küttim

Finantsanalüütikud käsitavad aktsiakasumit (earnings per share, EPS) kui olulisimat lihtaktsia väärtuse mõõtmise suhtarvu. Aktsiakasum on ainus finantssuhtarv, mille arvutamine ja avalikustamine on standardiseeritud rahvusvahelises arvestusstandardis IAS 33 „Aktsiakasum”. Aktsiakasumi esitamine on kohustuslik konsolideerimata või konsolideeritud majandusaasta aruandeid koostavatele aktsiaseltsidele, kelle aktsiad on väärtpaberibörsil noteeritud, ja aktsiaseltsidele, kes kavandavad või on alustanud lihtaktsiate pakkumist avalikul turul (IAS 33 § 2). Finantseerimisvõimaluste avardamise huvides on aktsiakasumi korrektne kajastamine ja avalikustamine soovitatav teistelegi aktsiaseltsidele. Ka aktsiakasumit vabatahtlikult arvutavad ja esitavad aktsiaseltsid peavad järgima IAS 33 nõudeid.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Cätlin Puhkan
  Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700