Autor: Sulev Luiga ja Gaia- Marianna Salm, BDO Eesti • 15. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RAHAVOOARUANNE: Välisvaluutas raha ekvivalendid

BDO Eesti spetsialistid Sulev Luiga ja Gaia- Marianna Salm kirjutavad, et majandusüksus võib olla seotud välisvaluutade kajastamisega vähemalt kahel viisil - ta võib teostada tehinguid välisvaluutas (sh omada ise välisvaluuta varusid) või omada (rida-realt konsolideeritavaid) välismaiseid majandusüksusi, mis teevad tehinguid välisvaluutas.

Finantsaruannete (sh rahavooaruande) koostamisel kasutatakse läbivalt korraga vaid üht vääringut – esitusvaluutat, milleks tavapäraselt on emaettevõtja arvestusvaluuta.

Raha ekvivalendiks loetud välisvaluuta kursimuutustest tingitud ümberarvestustest tulenevad realiseerimata kasumid ja kahjumid ei ole rahavood, sest kursi ümberarvestamisega ei kaasne laekumist või väljamakset. Sedakaudu tuleb olulised kursimuutuse ümberhindluse mõjud välistada nii äri-, investeerimis- kui ka finantseerimistegevuse rahavoogude hulgast.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700