Autorid: Helerin Äär, Statistikaamet • 8. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistikaamet: Naiste osatähtsus Eesti asutusüksustes

Läheneva naistepäeva eel tegi Statistikaamet ülevaate, kui suur on naiste osatähtsus Eesti asustusüksustes. 2018. aasta 1. jaanuari seisuga oli Eestis nii küla, kus elasid ainult naised kui ka külasid, kus elasid ainult mehed.

1. jaanuar 2018 aasta seisuga elas Eestis 698 049 naist, moodustades 53% Eesti elanikkonnast. Naiste ja meeste osatähtsus oli enam-vähem võrdne ca 80% Eesti asustusüksustes.

Kõige rohkem asustusüksusi, kus naiste osatähtsus oli vähemalt 60% asus Võru (60) ning järgmisena Saare maakonnas (25). Kõige vähem aga Valga (3) ja Põlva (5) maakonnas.

Ainus „naisteküla“ Eestis oli Villa küla Rõuge vallas, kus elas seitse naist ja mitte ühtegi meest. Selliseid asulaid, kus naiste osatähtsus jäi vahemikku 80-86% oli lisaks veel seitse – Iruste, Hiievälja ning Tagamõisa külad Saaremaa vallas; Horma ja Mäessaare külad Võru vallas; Hiietse küla Märjamaa vallas ning Muduri küla Rõuge vallas. Tegemist on samas väga väikeste küladega, kus elanike arv jäi alla kümne. Asulaid, kus naiste osatähtsus jäi vahemikku 60-80% oli kokku 201.

Naiste osatähtsus oli alla 40% 746 asustusüksuses. Enim oli meesterikkamaid asulaid taaskord Võru (144) ja Saare (105) maakonnas. Kõige vähem aga Valga (14) ja Põlva (17) maakonnas.

Külasid ilma ühegi naiseta oli suisa kümme – Hilana, Kiislova ja Seretsüvä külad Setomaa vallas; Altküla Põhja-Pärnumaa vallas; Imatu küla Alutaguse vallas; Kugalepa küla Saaremaa vallas; Kõera küla Lääneranna vallas; Savioja küla Võru vallas; Savimäe küla Rõuge vallas ning Sigala küla Hiiumaa vallas. Meesterohked olid lisaks 33 küla, kus naiste osatähtsus moodustas vähem kui viiendiku. Rahvaarv kõigis neis oli alla 20 inimese.

Vaadates üldist pilti elanike paiknemisest, siis oli pelgalt naiste- või meesterohkeid asustusüksusi vähe. Üldisest pildist eristusid enim kaks Eestimaa piiriäärset maakonda – Võru ja Saare. Rohkem oli neid külasid, kus elavad üksnes mehed ning külasid ainult naissoost elanikega oli 2018. aasta 1. jaanuari seisuga vaid üks.

Metoodika:

*Analüüsis on kasutatud Eesti elanike nimistut seisuga 1.01.2018 ning rahvastikuregistris registreeritud elukohti. Analüüsi ei ole kaasatud kolme või vähema elanikuga asulaid, kuna tegemist on konfidentsiaalsete andmetega.

*1. jaanuar 2018 seisuga oli Eestis 4708 asustusüksust. Asustusüksused on linnad, linnaosad, külad, alevid ja alevikud.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700