Autorid: Maksu- ja Tolliamet, Raamatupidaja.ee • 23. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubavahetus Ühendkuningriigiga muutub

Seoses Ühendkuningriigi lahkumisega Euroopa Liidust hoiatab Maksu- ja Tolliamet ettevõtteid, kelle kaubavahetus on olnud seotud Ühendkuningriigiga. Kavakohaselt saab Ühendkuningriigist mitteliikmesriik ehk kolmas riik ning kauba liikumisel Ühendkuningriigi ja ELi vahel on tulevikus vajalik tolliformaalsuste teostamine.

Maksu- ja Tolliamet juhib tähelepanu sellele, et Ühendkuningriik lahkub 29. märtsil 2019 Euroopa Liidust (nn Brexit). UK lahkumisleping on EL ja UK valitsuse vahel kokku lepitud, kuid täna on ebaselge, kas see kavakohaselt jõustub 30. märtsil 2019. Seetõttu on olemas võimalus, et 30. märtsil 2019 saab Ühendkuningriigist mitteliikmesriik ehk kolmas riik ning kauba liikumisel Ühendkuningriigi ja ELi vahel on tulevikus vajalik tolliformaalsuste teostamine.

Kui Ühendkuningriigist saab mitteliikmesriik ehk kolmas riik on tulevikus kauba liikumisel Ühendkuningriigi ja ELi vahel vajalik tolliformaalsuste teostamine.
Foto: PantherMedia

Allpool mõned soovitused, et saaksite juba aegsasti teha ettevalmistusi selleks, et kaubavahetus Ühendkuningriigiga ka edaspidi sujuks.

• Kui teie ettevõttel ei ole veel tollivormistuseks vajalikku EORI numbrit, siis soovitame selle Maksu- ja Tolliametilt juba aegsasti taotleda. Rohkem infot EORI numbri ja selle taotlemise kohta leiate siit: Ettevõtja registreerimine (EORI).

Maksustamisega seotud muudatuste kohta oleme info koondanud SIIA!

• Soovitame tutvuda ka Eesti tollitariifistikus Ühendkuningriigist sissetoodavatele kaupadele rakenduvate meetmetega – millised on kaupade vabasse ringlusse lubamisel kehtivad maksumäärad, kas neile kaupadele on Euroopa Liitu sisseveol kehtestatud piirangud või erinõuded (nt vajadus omada eriluba või litsentsi) jne. Rohkemt infot SIIN!

• Varasema tollivormistuse kogemuse puudumisel saate ennast juba aegsasti tollialaste suuniste ja juhistega kurssi viia Maksu-ja Tolliameti kodulehel rubriigis „Toll, kaubavahetus“.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700