Uudised
Ainult tellijale

Maksustatav väärtus vastastiku osutatavatel tehingutel

Äritegevuse käigus on üsna tavaline, et kaks äriühingut teevad vastastiku tehinguid ja raha tegelikult omavahel ei liigu. Käibemaksukäsitlust selliste tehingute korral kirjeldab Deloitte Advisory maksunõustaja Tõnis Elling.

Maksustatava väärtuse leidmine vastastiku osutatavate tehingute korral  Foto: scanpix

Äritegevuse käigus on üsna tavaline, et kaks äriühingut teevad vastastiku tehinguid ja raha tegelikult omavahel ei liigu. Käibemaksudirektiivi ja ka käibemaksuseaduse mõte on see, et käive tekib nii ühelt kui teiselt poolt ja käibemaks tuleb riigile ikka tasuda, hoolimata sellest, et äriühingute vahel toimub tasaarveldamine. Nii on olukordi, kus üks firma pakub teisele näiteks lumekoristusteenust ja teine annab vastutasuks kütust. Mõlemad pooled tasaarveldavad kauba ja teenuse hinnad. Küll aga ei tähenda see seda, et riigile ei peaks käibemaksu maksma. Raha laekumine ei mängi siinkohal mingit rolli. Kaup on võõrandatud ja vastu on ka teenust saadud.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Cätlin Puhkan
  Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700