17. oktoober 2018

Arvestusala Edendaja 2018 kandidaat: Valdur Laid

Läbi aasta vahendab ajakiri Raamatupidamise Praktik arvestusala valdkonnas tegutsevate ja/või seda tugevalt mõjutavate inimeste töiseid saavutusi ja parimaid praktikaid. Sel aastal valime persoonide seast välja inimene, kes võiks kanda nimetust Arvestusala Edendaja 2018. Võitja valitakse ja kuulutatakse välja konverentsil Raamatupidajate päev 2018.

Tutvustus ja hariduskäik

MTA peadirektor Valdur Laid
Autor: Meeli Küttim

„Kuna lõpetasin kooli Tallinnas mingit laadi medaliga ega tahtnud samas Tallinnast ära minna, siis TTÜ majandusteaduskond oli selge valik, mis soosis medaliga lõpetanute sissesaamist, nii valisin matemaatikaeksami põhjal sisseastumise, sest see oli mulle kaunis lihtne. Eriala sai keerulise nimega – majandusliku informatsiooni mehhaniseeritud töötlemise organiseerimine,” naerab Valdur Laid ja lisab: „Tõsi, nüüd on selle nimi lihtsalt IT.”

Valdur Laidi persoonilugu saad täismahus lugeda SIIN.

Tutvu konverentsi Raamatupidajate Päev 2018- Numbrite mäng programmiga SIIN.

Laid ütleb, et ega organisatsioonipsühholoogia vastu poleks ta osanud varem kuigivõrd huvi tunda ega seda sel tasandil teadvustada, ent kuna tema elu viis teda juba väga noore ülikoolilõpetanuna, 24-aastaselt juhipositsioonile, on kõik need kogemused, mida need erinevad ettevõtted ja rollid talle on andnud, kujundanud ümber ka tema enese väärtusi ja fookusi.

Äri- ja majandusmaailmas võlub Laidi tema enda ütlust mööda ennekõike asjaolu, et ta armastab inimeste ja organisatsioonide juhtimisega tegeleda ja arendada valdkonnast sõltumata terveid ja jätkusuutlikke organisatsioone, mis hakkab sellest peale, et inimesed tunnevad end selles organisatsioonis hästi ja on pühendunud, tajuvad, et neil on arenguks sobiv keskkond. „See on see, mis mind võlub ja selle baasilt saan iseenda jaoks motivatsiooni, see on see, mis teeb hommikul tuju heaks ja mõnusaks, on driver,” räägib Laid.

Töised saavutused

Enne MTA-sse tööle asumist elas Valdur rahvusvahelist telekommunikatsiooni ettevõtet juhtides pikka aega koos perega Soomes. MTA on tema sõnul väga suures mahus IT- ja n-ö automatiseeritud ja digiteeritud äriprotsessidega organisatsioon. Valdur võrdleb e-MTA ümberehitust sõitval autol osade vahetamisega – asjad peavad maksumaksja jaoks kogu aeg toimima ning samal ajal luuakse uusi tehnoloogilisi lahendusi.

MTA kurss on Laidi kinnitust mööda maksude tasumise hoiakute kinnistamisel. Tegemist on meie kõigi riigiga, mida on võimalik vaid ühiste maksudega hoida ja edendada. Kui võrrelda eestlaste hoiakuid soomlastega, siis siin on Laidi hinnangul nii MTA-l kui riigil laiemalt kommunikatsioonis tööd veel küll. „Selgitama ja harima peab inimesi maast madalast, mismoodi üldse riik toimib. Et kogutakse makse ja maksumaksmine pole mitte asi iseeneses, vaid seesama raha on see, millest makstakse nii sotsiaaltoetusi kui ka pensione. Lisaks saavad sellest palka avalikus sektoris töötavad inimesed, sealhulgas arstid ja õpetajad, kes pakuvad kõigile elanikele ühiselt korraldatud teenuseid. Selle loogika süstimisest Eesti inimesele sügavamale DNA-sse oleks kindlasti abi, sest kui ma võrdlen seda kõike Soomega, siis seal on see ikka rohkem juurdunud,” leiab Laid.

Üks paradigmaatiline eelis meie riigis maksuhalduri lähenemises võrrelduna mõne teise riikidega on Laidi hinnangul see, et makse makstakse, mitte ei korjata. „Sestap tuleb hoida maksusüsteem võimalikult lihtsana, muuta see võimalikult mugavaks ja automatiseerituks ning läbipaistvaks,” lausub Laid.

Just sellesama lähenemise või filosoofia toob Laid välja ka põhjusena, miks ta otsustas MTA juhi ametikoha vastu võtta. „See lähenemine sobis mulle väga ja tundus õige, soovin samal kursil kindlasti ka jätkata,” ütleb ta.

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700