17. oktoober 2018

Arvestusala Edendaja 2018 kandidaadid: Jaan ja Lehte Alver

Läbi aasta vahendab ajakiri Raamatupidamise Praktik arvestusala valdkonnas tegutsevate ja/või seda tugevalt mõjutavate inimeste töiseid saavutusi ja parimaid praktikaid. Sel aastal valime persoonide seast välja inimene, kes võiks kanda nimetust Arvestusala Edendaja 2018. Võitja valitakse ja kuulutatakse välja konverentsil Raamatupidajate päev 2018.

Tutvustus ja hariduskäik

Jaan ja Lehte Alver on majandus- ja finantsarvestuse esipaar Eestis
Autor: Meeli Küttim

Pärast keskkooli lõpetamist astus Jaan Alver õppima tollase nimega Tallinna Polütehnilise Instituudi ehk TPI (praegune Tallinna Tehnikaülikool ehk TTÜ) majandusteaduskonda sellisele erialale nagu „Majandusliku informatsiooni mehhaniseeritud töötlemise organiseerimine”. Pärast TPI lõpetamist suunati ta tööle inseneriks-programmeerijaks tollase Eesti Põllumajanduse Akadeemia ehk EPA arvutuskeskusse, kus ta koostas suurel arvutil programme omaaegsele Tartu naha- ja jalatsikombinaadile mitmesuguste ülesannete lahendamiseks.

Jaan ja Lehte Alveri persoonilugu saad täismahus lugeda SIIN.

Tutvu konverentsi Raamatupidajate Päev 2018- Numbrite mäng programmiga SIIN.

1974. aasta algul kutsuti ta Tartu Aparaaditehase äsjaloodud arvutuskeskusse kaasa lööma suure elektronarvutil põhineva automatiseeritud juhtimissüsteemi (AJS) loomisel. Tööjaotuse korras jäi tema vastutusalaks põhitootmise operatiivse juhtimise allsüsteem. Aastal 1980 tegi tollane Tartu Aparaaditehase direktor Aksel Kangro talle ettepaneku asuda juhtima tehase plaani-ökonoomika osakonda. Ta töötas tehases kuni 1984. aasta veebruarini. 1982. aastal kaitses ta väitekirja ja omandas majandusteaduse kandidaadi kraadi (võrdsustatud praeguse Eesti doktorikraadiga.) Teda tõmbas õppejõu- ja teadustöö ning ta võttis vastu Tartu Ülikooli raamatupidamise kateedri tollase juhataja Eugen Kaitsa tööpakkumise.

Lehte Alver lõpetas Pärnu I Keskkooli 1978. aastal ja asus õppima Tartu Ülikooli majandusteaduskonda sellisele erialale nagu „Rahandus ja krediit”. Vanemad toetasid seda otsust igati, eriti pärast lõpetamist jääda ülikooli juurde tööle ja minna aspirantuuri (praegune doktorantuur). Pärast doktoritöö kaitsmist asus ta tööle Tartu Ülikooli raamatupidamise kateedris. Nõukogudeaegne raamatupidamine oli väga reglementeeritud ja ei olnud kuigi huvitav

Töised saavutused

1993. aastal alustati Tartu Ülikoolis bakalaureuseõppega- nad lõid Ühendriikidega analoogilise õppekava ka Tartu Ülikoolis. Kasutati ingliskeelseid õpikuid ja nende tugimaterjale, mis nad olid ise käe otsas Ühendriikidest toonud.

1996. aastal käivitasid nad EBS-is (Estonian Business School) majandusarvestuse õppekava magistriõppe. 2003. aastal kutsuti Jaan TTÜ-sse majandusarvestuse instituuti juhatama. Aasta hiljem järgnes ka Lehte. Nad korraldasid nii bakalaureuseõppe kui ka magistriõppe õppekava ümber 3 + 2 õppele .

2016. aasta sügisel oli Lehte külalisprofessor Hiinas, Shanghai Ülikoolis, kus kahe ja poole kuu vältel pidas 100 tundi loenguid finantsarvestusest. Veel on ta olnud külalisteadur Soomes, pidanud koos Jaaniga loenguid Taanis, Saksamaal ja Ukrainas. Nad on kolmes kõrgkoolis loonud majandusarvestuse eriala.

Jaan on olnud külalisteadur Norras, kutsutud esineja rahvusvahelistel konverentsidel Poolas, Horvaatias ja Venemaal. Nad on osalenud paljudel rahvusvahelistel konverentsidel Euroopas, Aasias, Aafrikas, Ameerikas ja Austraalias. Neilt on tellitud artikleid monograafiatesse ja mainekatesse erialaajakirjadesse. Jaan on mitme rahvusvahelise raamatupidamisajakirja toimetuskolleegiumi liige Ameerika Ühendriikides, Poolas, Venemaal ja Leedus. Lehte on samuti mainekate raamatupidamisalaste ajakirjade toimetuskolleegiumis Ühendriikides, Rumeenias ja Poolas.

Jaan on praegu ainus Eesti majandusteadlane, kes kuulub Teaduste Akadeemia Emakeele Seltsi. Lehte on Eestis ainuke finantsarvestust õpetav professor. Nad on kahe õpiku – „Juhtimisarvestus” ja „Finantsarvestus” – autorid.

2011. aastal ilmus neil kapitaalne kaheköiteline leksikon „Majandusarvestus ja rahandus”, milles on kokku 1405 lehekülge. Leksikon oli sedavõrd unikaalne, et TTÜ esitas nad Eesti Teaduste Akadeemiale Vabariigi teaduspreemia nominendiks.

Jaanilt on ilmunud kaks erialasõnastikku: „British and American Business Terms” ning koos Aet Tootsiga neljakeelne (eesti-inglise-saksa-prantsuse) raamatupidamissõnastik „Dictionary of Accounting Terms”. Praegu viimistlevad nad raamatu „Finantsarvestuse süvakursus” käsikirja.

Lehte on Euroopa raamatupidamisassotsiatsiooni juhatuse liige ja rahvuslik koordinaator. Ta plaanib 2018. aastal plaanis osaleda EAA 41. aastakongressil Milanos. Selle aasta sügisel on ta palutud Vilniuse Ülikooli doktoritööde kaitsmiskomisjoni.

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700