13 aprill 2018
Uudised
Ainult tellijale

Mittetulundusühingu ja avalik-õigusliku juriidilise isiku käibemaksukohustus

Tõnis Elling selgitab MTÜ ja KOV-i käibemaksukohustust  Foto: erakogu

Mittetulundusühingute ja avalik-õiguslike ühingute käibemaksukohustuse ning sisendkäibemaksu mahaarvamise õiguse kohta on juba arvestatav hulk kohtulahendeid. Valdkond on segane ja küsimusi palju. Keerulist olukorda aitavad selgitada arvukad Euroopa Kohtu ja Riigikohtu lahendid.

Käibemaksuseadus (KMS) ei sätesta otsesõnu, mis on mittetulundusühingu (MTÜ) või sihtasutuse (SA) puhul ettevõtlus. Põhimõtteliselt peaks ka MTÜ või SA tegevus olema käsitatav ettevõtlusena, kui see on oma iseloomult iseseisev majandustegevus. Kui oma liikmetele osutatakse teenuseid kas tasuta või liikmemaksu eest, on vastavalt KMS § 16 lõike 1 punktile 3 ja direktiivi artikli 132 lõike 1 punktile f (direktiivi sätte sõnastus ei lange sellega küll päris täpselt kokku, kuid selle mõte on sama) tegemist maksuvaba käibega. Sama sätte kohaselt (direktiivis siiski eraldi punkt m sama lõike samas osas) on maksuvaba käive ka spordirajatiste või -vahendite kasutamise teenuse osutamine MTÜ või SA poolt füüsilisele isikule.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Cätlin Puhkan
  Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700