10. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTÜ, ära maga maksukohustust maha!

Piiratud käibemaksukohustus ei ole ainult formaalne nõue
Foto: pixabay
Kas teadsid, et MTÜ, KOV ja sihtasutuse piiratud käibemaksukohustus ei ole ainult formaalne nõue?

Käibemaksu pöördmaksustamise kohustus ei teki ainult ettevõtlusega tegelevatel isikutel. Paljudele ettevõtjatele, mittetulundusühingutele ja avalik-õiguslikele juriidilistele isikutele tuleb tihti üllatusena, et käibemaksu maksmise kohustus võib ka teenuse ostmisel tekkida. Erinevalt tavalisetest käibemaksukohustuslastest kaasneb piiratud maksukohustuslastele käibemaksu arvestamise ja tasumise kohustusega reaalne maksukoormus, sest puudub võimalus sisendkäibemaksu maha arvata. Ehk siis pöördmaksustamine tähendab reaalset maksukohustust ja selle õigeagse täitmata jätmisega kaasneb intressi kohustus.

Käibemaksuseaduse (KMS) § 21 lg 1 alusel tekib Eesti isikul, kes saab Eestis maksukohustuslasena registreerimata ettevõtlusega tegelevalt välisriigi isikult KMS § 10 lõikes 5 nimetatud teenust, piiratud maksukohustuslasena registreerimise kohustus selle teenuse saamise päevast. Piiratud maksukohustusega kaasneb teenuse ostmisel käibemaksu arvestamise ja maksmise kohustus.

KMS räägib isikutest, mitte käibemaksukohustuslasetest. Seega tähelepanelikud peaksid olema just eelkõige MTÜd, sihtasutused, avalik-õiguslikud juriidilised isikud, kohaliku omavalitsuse asutused, kes tavakorras ettevõtlusega ei tegale ja käibemaksu maksma ei pea.

KMS § 10 lg 5 loetleb muuhulgas sellised teenused nagu intellektuaalse omandi kasutada andmine või kasutusõiguse üleandmine, kõik, mis on seotud erinevate autoriõigustega ja litsentsidega. Levinumad näited on siin erinevate arvutiprogrammide ostmised välisriigi teenusepakkujalt. Teise levinud valdkonnana võib välja tuua reklaamiteenuse ja erinevate konsultatsiooniteenuste ostmise. Konsultatsioonide alla lähevad muuhulgas konsultatsiooni-, raamatupidamis-, õigus-, audiitori-, inseneri-, tõlke-, andmetöötlus- või infoteenus.

KMS § 10 lg 5 toodud nimekiri on pikem, praegu nimetasin ära ainult enamlevinumad. Seaduses toodud nimekirjaga tasub kindlasti tutvuda, et õigeagset maksukohustust maha ei magaks. Riigile käibemaksu maksmise pärast ei pea muretsema ettevõtlusega mittetegelevad füüsilised isikud, kes on lõpptarbijad ja neil ei ole riigile käibemaksu maksmise kohustust.

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ juhtiv maksunõustaja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700