Autor: Raamatupidaja.ee • 16. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muudatused rahvusvahelistes finantsaruandluse standardites

Ago Vilu rääkis konverentsil muudatustest IFRSis
Foto: Hannes Lentsius, PwC Eesti maksukonsultatsioonide osakonna juht
PwC Balti riikide juhtivpartner Ago Vilu rääkis eile PwC Eesti konverentsil Raamatupidamine ja maksud aastal 2018 rahvusvaheliste finantsaruandluse standardite (IFRS) olulisematest muudatustest ja nende rakendamise ajagraafikust.

Mis muutub raamatupidaja töös aastal 2018?

Kehtivates standardites ja tõlgendustes on Ago Vilu sõnutsi 2017. aastal ainult väiksemaid muudatusi: nimelt tuleb IAS 7 lisades avalikustada finantskohustuste muutuste tabel (algsaldo, muutused, lõppsaldo). „Sarnane reegel kehtis seni materiaalse põhivara puhul, ent alates sellest aastast saab seda kasutada ka finantskohustuste kohta,“ selgitas Vilu.

2018. aastal jõustub uus tõlgendus, mis ei too samuti tõenäoliselt suuri muutusi. muudetakse nii, et

„IFRIC 22 ehk Tehingud ja ettemaksed välisvaluutas

välisvaluutas tehtud ettemaksed kajastatakse makse tegemise kursiganing neid ei hinnata hiljem bilansis ümber. Tulu ja kulu kajastatakse samas summas nagu oli kajastatud ettemaks. Oluline on tähele panna, et see säte ei ole veel ELi poolt jõustatud,“ rääkis Ago Vilu.

2019. aastal peaks muutuma IFRIC 23, Maksuriskide kajastamine (pole veel EL poolt jõustatud). Vilu kinnitas, et kuigi ka see ei tohiks kaasa tuua suuri muudatusi, võib muudatuste teine punkt olla üllatav: „Esimene muudatus on see, et võimaliku maksuriski suhtes tuleb moodustada eraldis, kui selle realiseerumine on tõenäoline ehk kui realiseerumise tõenäosus on rohkem kui 50%. Teine punkt on aga see, et kui hindame maksuriske, peame eeldama, et maksuamet teab juba kõike, mis toimub. Teisisõnu tuleb avastamise tõenäosus hinnangust välistada.“

Uued standardid, mis jõustuvad 2017-2021

2017. aastal ei jõustunud ühtegi uut standardit. Vilu täiendas, et samas on võimalik 2017. aasta aruandes rakendada IFRS 9, 15 ja 16 ennetähtaegselt.

2018. aastal jõustuvad kaks uut standardit: IFRS 9, Finantsinstrumendid ning IFRS 15, Tulu kajastamine. Ago Vilu toonitas, et 2017.a. aruandes tuleks avalikustada IFRS 9 ja 15 rakendamise mõju.

2019. aastal jõustub üks uus standard, IFRS 16, Rendiarvestus.

Järgmine uus standard tuleb alles 2021. aastal ja puudutab kindlustust (IFRS 17 Kindlustuslepingud). „Kui IFRS 9, 15 ja 16 on rakendatud, saame peaaegu 5 aastaks rahu,“ lõpetas Ago Vilu ülevaate.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700