15. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-residentsuse maksuprobleemid

Vandeadvokaat Anne Veerpalu ja jurist Anne-Lii Kask tutvustavad e-residentsuse maksuprobleeme
Foto: erakogu
Ainuüksi tublist kodutööst ja ettevõtlikust enesekindlusest e-residendi puhul maksulepingu lugemisel tõenäoliselt ei piisa. Tõlgendamise puudused jäävad lihtsalt detailse analüüsita märkamatuks ning maksuotsust saades on uuel majandusaastal e-residendil probleeme rohkem, kui asi algselt väärt oli.

Jätkuvalt kõneainet tekitava e-residentsuse teemal on märgata pigem ühekülgset vaimustust, kui välismaalastele võimaldatud digitaalset ja turvalist ligipääsu Eesti e-teenustele. E-residentsust tõendava ID-kaardi saab taotleda Eesti Maksu- ja Tolliameti (EMTA) keskkonnas. Seal saab teha erinevaid toiminguid, näiteks esitada maksudeklaratsioone, kuid sellega kaasnevad maksuriskid, mis vaikitakse maha. Peamine oht, mida tuleks selgitada e-residentsuse soovijatele, on ühe ja sama tulu maksustamine eri riikides ehk topeltmaksustamine, mis põhineb kahe riigi erineval lähtepositsioonil käsitleda sama isikut oma residendina.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700