Autor: Jelizaveta Henno, NJORD Advokaadibüroo vandeadvokaat • 27. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE üleminek osaühinguks

Advokaat Jelizaveta Rastorgujeva annab nõu, kuidas minna üle äriühingu vormile
Foto: erakogu
Äriseadustiku (ÄS) kohaselt võib ettevõtja tegutseda füüsilise isiku või äriühinguna. Tegutsemine füüsilisest isikust ettevõtjana (FIE) võib ühel päeval osutuda mitteotstarbekaks. Näiteks majandustegevuse laiendamise tõttu tuleb FIE-l minna üle äriühingu vormile.

Äriühingu otstarbekust näitavad ka vastutuse (FIE vastutab ettevõtlustegevuse eest kogu oma varaga) ja maksustamise küsimused (FIE-l on suurem maksukoormus kui näiteks osaühingul). Äriühingute liikidest on osaühing (OÜ) sobivaim ettevõtlusvorm väikese ja keskmise suurusega ettevõtete jaoks. FIE ettevõtlusvormi muutmise tõttu on põhiküsimuseks, kuidas korraldada FIE varade ja kohustuste üleandmine juriidiliselt ja maksualaselt korrektselt.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700