15. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidamise aastaaruande vormid muutuvad

Uued raamatupidamise aastaaruande vormid
Foto: https://pixabay.com
Rahandusministeerium on välja töötanud eelnõu, millega muudetakse taksonoomia alusel koostatavaid raamatupidamise aastaaruande vorme. Muudatuste aluseks on raamatupidamise seadusesse tehtud muudatused, millega võeti Eesti õigusesse üle Euroopa Liidu uuenenud raamatupidamise direktiiv.

Veebiseminar toimub 27. jaanuaril kell 11-12.30 internetis Äripäeva veebiseminaride keskkonnas.

Lektor on vandeaudiitor Toomas Villems.

Lisainfo ja registreerimine SIIN

Mis on muudatuse eesmärk? Muudatused on tehnilist laadi ja nende eesmärk on viia raamatupidamise aastaaruande vormide sõnastus ja ülesehitus kooskõlla raamatupidamise seaduse regulatsiooniga. Raamatupidamise seaduse muutmiseks moodustati varasemalt ka juht- ja töörühm, kuhu kaasati juba ka kõik huvigrupid.

Keda mõjutab? Muudatus mõjutab kõiki ettevõtteid ja asutusi, kes on raamatupidamiskohustuslased ning peavad korraldama oma finantsaruandlust.

Mis on olulisemad muudatused? 1. Aastaaruande vormides muudetakse läbivalt sõnastust, et ühtlustada terminoloogia raamatupidamise seaduse tekstiga.  2. Kehtestatakse uued raamatupidamise aastaaruande vormid kasumit taotlevate mikroettevõtjate jaoks, kuid olulisi muudatusi ettevõtjatele sellega ei kaasne.  3. Uusi vorme tuleb kasutada aruandeperioodide kohta, mis algasid 2016. aasta 1. jaanuaril või hiljem.

Millal muudatused jõustuvad? Määrus jõustub 1.jaanuaril 2017.

Ettevõtjate arvamused määruse eelnõu kohta on oodatud hiljemalt 19.detsembriks 2016 e-posti aadressile [email protected] .

Aruande vormide muutmise eelnõu, seletuskirja ja lisadega saab lähemalt tutvuda siin:

eelnõuseletuskirilisa 1lisa 2lisa 3lisa 4lisa 5lisa 6

Allikas: Kaubandus-Tööstuskoda

Autor: Kaubandus-Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700