Autor: Piret Reiljan • 1. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksudeklarid kaovad aastaks 2020

MTA peadirektor Marek Helm
Foto: Eiko Kink
Miks ei võiks Eesti olla maailmas esimene riik, kus kaob maksude deklareerimine, küsis Maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm tänasel pressikonverentsil, kus oli jutuks ameti uus suur siht.

„Mina elan selle nimel, et Eestis jäävad maksudeklaratsioonid ära esimese riigina maailmas,“ ütles MTA peadirektor Marek Helm. Niisiis, maksuameti uus suur eesmärk on see, et aastaks 2020 oleksid kadunud praegused kohustuslikud maksudeklaratsioonid ja ettevõtja ning maksuameti vaheline suhtlus piirduks vaid sellega, et ettevõtja kontrollib nutiseadmest, kas tal on maksuasjadega kõik korras. Sisuliselt tähendaks see, et näiteks palkade info jõuaks maksuametisse otse pangaülekannetest ja kaoks palkade ning tööjõumaksude deklareerimine. Ja hoopis maksuamet oleks see, kes koostaks aruandlust ettevõtjale, kas viimase maksuasjadega on kõik korras ning milline on tema tasutud maksude võrdlus keskmise ja näiteks lähemate konkurentide või partneritega.

„See nõuab eelkõige mõttemalli, aga ka seaduste muutmist,“ rääkis Helm. Kõige olulisemaks märksõnaks nimetas ta just mõtteviisi muutust. Ta märkis, et esimeste arendustega deklaratsioonidest vaba maksuaruandluse suunas hakatakse maksuametis pihta märtsis, kuid tegemist on tehniliselt väga mahukate arendustega, mistõttu on praegu ajaliseks eesmärgiks seatud ümmargune aastanumber 2020. „Me tahame, et meie juures keegi enam ei käiks,“ võttis Helm kokku deklaratsioonidevaba tuleviku eesmärgi. Ta lisas, et muidugi jääb neile võimalus deklaratsioone täita, kes seda millegipärast tingimata soovivad. „Kes tõesti soovib, toogu kas või põllega andmeid,“ naeris ta.

Helmi sõnul tahab ettevõtja kindlust, et tema maksuasjad on korras. Sestap ei näe ta põhjust, miks peaks deklaratsioonidevaba elu, mis ühtlasi tähendab tihedamat ja nii-öelda reaalajas infovahetust ametnikega, ettevõtjatele kuidagi hirmutav olema.

Maksudeklaratsioonidest vaba tuleviku märksõna on maksuametis „aruandlus 3.0“. See tähendab lühidalt, et andmeid esitab süsteem automaatselt, andmed on standardiseeritud, ettevõtja valib ise, kas sekkub automaatsesse infovahetusse ning lõpptulemusena annab riik aru ettevõtjale, kas viimase maksuasjad on korras, ning pakub ka võrdlust teistega.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700