Autor: Raamatupidaja.ee • 23. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hoiuste tagamise tingimusi muudetakse

Hoiuste tagamise tingimusi on plaanis muuta
Foto: Äripäev
Valitsus kiitis heaks ja saatis riigikogule tagatisfondi seaduse muutmise, mille eesmärk on tõsta hoiustajate kindlustunnet, et neid paremini krediidiasutuste võimalike maksejõuetuse tagajärgede eest kaitsta.

„Seadusega täpsustatakse tagatavate hoiuste tingimusi. Samuti lühendame hüvitiste väljamaksmise tähtaega ja sätestame pankade täpsed kohustused hoiustajatele tagamise kohta õige ja õigeaegse teabe andmisel,“ ütles rahandusminister Sven Sester.

Eestis tagab hoiustajate kaitse avalik-õiguslik juriidiline isik – tagatisfond, kes tagab lisaks hoiustajatele ka investeerimisasutuse klientide, pensionifondide osakuomanike ja kindlustusandjate teatud vahendite kaitse.

Eelnõuga tuuakse esiteks selgemalt ja konkreetsemalt välja, milliseid hoiuseid tagatisfond tagab.

Tagamisele kuuluvad üksnes eraisikute ja tavaliste äriühingute hoiuseid. Jätkuvalt tagatakse hoius koos intressidega kuni 100 000 euro ulatuses iga hoiustaja kohta ühes krediidiasutuses. See põhimõte ei muutu. Täiendavalt nähakse eelnõuga ette elamukinnisvara müünud isikule müügist saadud raha tagamist kuni 50 000 euro ulatuses. See raha tagatakse kuue kuu jooksul pärast ostu-müügitehingu raha laekumist. Eelnõu täpsustab, et riskipreemiaga investeerimishoius, kus algsena investeeritud summat ei pruugi täies ulatuses enam tagasi saada, ei kuulu enam tagamisele. Samuti ei kuulu tagamisele teiste finantsasutuste hoiused, näiteks tarbimislaene väljastavate ettevõtjate hoiused.

Eelnõuga lühendatakse tähtaega, mille jooksul tuleb hüvitised hoiustajatele panga pankroti korral välja maksta. Praegu tuleb krediidiasutuse maksejõuetuse puhul hoiustajatele hüvitised välja maksta 20 tööpäeva jooksul, edaspidi tuleb seda teha seitsme tööpäeva jooksul.Pankade jaoks sätestatakse täpsem kohustus anda hoiustajatele teavet nende hoiuste tagamise kohta. Hoiustajale tuleb esitada konto väljavõttel personaalne teave, millised tema hoiustest on tagatud ning millised mitte.

Lisaks pannakse pankade osamaksed tagatisfondi osaliselt sõltuvusse pankade riskiastmest. Oma tegevuses rohkem riski võtvate pankade jaoks võivad osamaksed mõnevõrra suureneda. Samuti sätestatakse erakorraliste maksete kehtestamise võimalus, mis on mõeldud juhuks, kui hoiuste tagamise fondi juba kogutud vahendid osutuvad hüvitisjuhtumi tekkimisel ebapiisavaks. Pangad teevad tagatisfondile n-ö ettemakseid, praegu on seal vahendeid 206 miljonit eurot.

                                                                                                                                                                            Lisaks tagatisfondi seadusele muudetakse eelnõuga ka finantsinspektsiooni seadust, finantskriisi ennetamise ja lahendamise seadust, krediidiasutuste seadust, korrakaitseseaduse muutmise ja rakendamise seadust ning rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadust.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700