28. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uue transpordivahendi käibemaks võib üllatada

Uue transpordivahendi mõiste käibemaksuseaduses võib üllatada
Foto: Erik Prozes
Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht Tõnis Elling selgitab, millised erisused on uue transpordivahendi käibemaksustamisel ja mida käibemaksuseaduses tähendab mõiste „uus“.

Inimesed, kes igapäevaselt autode ostmise või müümisega tihedalt kokku ei puutu, ei pruugi teada, et käibemaksuseadus (KMS) defineerib uue transpordivahendi sootuks teisiti kui me tavaelus oleme harjunud aru saama.

Uus transpordivahend KMS-i tähenduses on:

1) üle 7,5 meetri pikkune veesõiduk, mis on võõrandatud enne kolme kuu möödumist selle esmasest kasutuselevõtmisest või mis on sõitnud alla 100 tunni, v.a rahvusvahelistes vetes sõitev merelaev;

2) üle 1550 kilogrammise stardimassiga õhusõiduk, mis on võõrandatud enne kolme kuu möödumist selle esmasest kasutuselevõtmisest või mis on lennanud alla 40 tunni, v.a peamiselt rahvusvahelisi lende tegev õhusõiduk;

3) üle 48 cm3 mootorimahuga või üle 7,2 kW mootori võimsusega maismaa mootorsõiduk, mis on võõrandatud enne kuue kuu möödumist selle esmasest kasutuselevõtmisest või millega on sõidetud alla 6000 kilomeetri.

KMS-is defineeritakse uus transpordivahend, kuna käibemaksu direktiivi kohaselt erineb seaduse definitsioonis sätestatud tingimustele vastava transpordivahendi käibe maksustamine muu kauba käibe maksustamisest.

Uue transpordivahendi võõrandamine teise liikmesriigi isikule koos toimetamisega teise liikmesriiki on alati maksustatud nullmääraga ning maksukohustus tekib uue transpordivahendi soetamisel kõigil teise liikmesriigi isikutel, kaasa arvatud füüsilised isikud.

Nagu ülal toodud definitsioonist nähtub, hõlmab uus transpordivahend ainult teatud suuruse või võimsusega veesõidukeid, õhusõidukeid ja maismaa mootorsõidukeid. „Uus” on transpordivahend, kui see on võõrandatud enne kolme kuu möödumist (maismaa mootorsõiduki puhul kuus kuud) esmasest kasutuselevõtmisest või kui see on läbi sõitnud vähem kui definitsioonis märgitud 6000 km. Seega, kui ka üks kahest nimetatud tingimusest on täidetud, on tegemist uue transpordivahendiga. Tavaelus ei kujuta me tegelikult ette, et auto, mis on seisnud garaažis 10 aastat ja sõitnud vaid 2000 km on KMS tähenduses ikka uus transpordivahend.

Kas transpordivahend on uus või mitte, määratakse müügimomendil, mitte siis, kui see on toimetatud sihtkoha liikmesriiki. Seega, kui transpordivahend oli „uus” müügimomendil ning müük toimus nullmääraga, tuleb ostjal sihtkohariigis käibemaksu tasuda ka siis, kui käibemaksu tasumise ajaks kumbki tingimus enam täidetud ei ole.

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700