14. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas ettevõtlusega tegelemist tõendada

Tõnis Elling kirjutab sellest, kuidas tõendada ettevõtlusega tegelemist
Foto: Erakogu
Käibemaksuseaduse alusel saab maksuhaldur kustutada käibemaksukohustuslaste registrist isiku, kes ei tegele Eestis ettevõtlusega. Kui ettevõtlusega tegelemine pole piisavalt tõendatud, on maksuhalduril õigus nõuda maksukohustuslaselt lisatõendeid või koguda neid omal algatusel.

Tähtis on, kuidas maksukohustuslane oma ettevõtlusega tegelemist tõendab. Käibemaksuseaduse (KMS) § 22 lg 3¹ alusel teatab maksuhaldur maksukohustuslasele registrist kustutamise kavatsusest kirjalikult ja annab tähtaja ettevõtlusega tegelemise tõendamiseks. Kui ettevõtlusega tegelemine ei ole ettenähtud tähtaja jooksul tõendatud, kustutab maksuhaldur maksukohustuslase registrist. Kas ja kuidas peab olema maksukohustuslase ettevõtlusega tegelemine tõendatud, tuleb maksuhalduril otsustada kaalutlusõiguse alusel ja lähtudes iga konkreetse kaasuse asjaoludest. KMS-i sõnastusest selle kohta täpsemaid viiteid ei leia. Küll aga on kaalutlusõiguse rakendamisel selles küsimuses abiks nii Euroopa Liidu Kohtu kui ka Riigikohtu asjaomased kohtulahendid.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700