Autor: Raamatupidaja.ee • 17. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõustub uus pärimismäärus

Tänasest jõustub Euroopa pärimismäärus
Foto: Äripäev
Tänasest, 17. augustist jõustub Euroopa pärimismäärus, millega luuakse ühtsed Euroopa Liidu ülesed reeglid pärimisasjade lahendamiseks. Pärimismäärus reguleerib, millise riigi õiguse kohaselt rahvusvahelise iseloomuga pärimisasju lahendatakse ning millises Euroopa Liidu liikmesriigis lahendatakse pärimisasi, kui pärandaja elas ja omas vara erinevates riikides.

„Piiriülese iseloomuga pärimismenetluste arv on kasvuteel, sest paljud inimesed lähevad välismaale tööle või leiavad sealt endale elukaaslase. Nii võib juhtuda, et kinnisvara omatakse erinevates riikides. See  puudutab ka Eesti inimesi, kellest paljud töötavad välisriikides, näiteks Põhjamaades ning on soetanud sinna ka uue kodu,” märkis Notarite Koja aseesimees Anne Saaber. “Euroopa pärimismäärus lihtsustab selliseid pärimisasju, lahendab pärimismenetluste läbiviimisel tekkivaid praktilisi küsimusi ning ühtlustab pärimisdokumentide kasutamist välisriikides.”  

Eestis pärimismenetlust läbiviiv notar saab lisaks Eesti pärimistunnistusele väljastada edaspidi pärija soovil ka Euroopa pärimistunnistust, millega pärija saab oma pärimisõigust tõendada teistes Euroopa Liidu liikmesriikides. Samuti reguleerib määrus ka muude pärimisasjades tehtud otsuste ja dokumentide tunnustamist, mis lihtsustab märkimisväärselt piiriülest asjaajamist.  “Oluline on märkida, et pärimismäärus ei rakendu tagasiulatuvalt ehk puudutab vaid nende inimeste vara pärimist, kelle pärand avaneb määruse jõustumisest ehk alates 17. augustist 2015,” rõhutas Saaber. “Samuti on kasulik teada, et kolm riiki – Ühendkuningriik, Iirimaa ja Taani ei hakka väljastama Euroopa pärimistunnistusi ehk määruse kohaldamisala neid riike ei hõlma.”  Jõustuva Euroopa pärimismääruse ametlik nimetus on Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EL) nr 650/2012, mis käsitleb kohtualluvust, kohaldatavat õigust ning otsuste tunnustamist ja täitmist, ametlike dokumentide vastuvõtmist ja täitmist pärimisasjades ning Euroopa pärimistunnistuse loomist.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700