Autor: Mati Nõmmiste • 17. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida ettevõtjad arvavad tulevikust?

Foto: Raul Mee
Euroopa ettevõtjate optimism tuleviku suhtes seisab üle pika aja aja taas tugevatel jalgadel. Ainsa erandina paistavad vähem optimistlikena silma Prantsusmaa, Balti riigid ja Poola,  selgub Grant Thorntoni I kvartalis läbi viidud uuringust.

See on üsna suur muutus, sest auditeerimis- ja ärinõustamisettevõtte Grant Thorntoni eelmine, 2014. aasta IV kvartalis tehtud uuring näitas, et toona ei olnud Euroopa riikide ettevõtjate ärioptimism  ehk ootus oma riigi ja ettevõtte majandusväljavaadete suhtes üleliia  positiivne. Selle põhjuseks oli ebakindlus eurotsoonis, tugevnev dollar, Ukraina- Venemaa sõda ning ka Hiina majanduskasvu aeglustumine.

Sakslased hakkasid tarbima

Kuna aga Saksamaal on viimasel ajal tugevalt kosunud sisenõudlus ehk teisisõnu on sakslased lõpuks ometi tarbima hakanud ja Euroopa Keskpank on samuti astunud samme majanduskasvu ergutamiseks, on see väljendunud tänavu I kvartalis ettevõtjate positiivsetes ootustes oma ettevõtte ja riigi edaspidise käekäigu suhtes. Lisaks Saksamaa ettevõtjatele paistavad suurte optimistidena silma ka Iirimaa, Hollandi ja Hispaania ettevõtjad.Samas pole siiski võimalik öelda, kas paranenud ootused tuleviku suhtes on märk edaspidigi püsima jäävast positiivsusest või on tegemist ajutise ilminguga.Ebakindlus Baltikumis ja Poolas

Kogu Euroopa siiski ei pakata optimismist. Nii Prantsusmaa kui ka Balti riikide ja Poola ettevõtete seas on nn optimismi indeks võrreldes möödunud kvartalitega langenud.  Baltikumi ja Poola puhul on ebakindluse põhjuseks Venemaa ja Ukraina sõda.Kui võrrelda Balti riikide ettevõtjate optimismi taset Saksamaa ja Iirimaa kolleegide omadega, jääb silma, et me jääme neile üsna märkmisväärselt alla. Eesti ettevõtjatest oli järgmise 12 kuu väljavaadete suhtes optimistlikult  meelestatud 38%, Lätis vastavalt 24% ning Leedus 30%. Saksamaal seevastu oli optimistide osakaal üle 60% ning Iirimaal lausa 94%.

Eestlased usuvad kasumi kasvu

Oma ettevõtte käibe kasvu ootavad järgmisel 12 kuul umbes pooled Eesti ja Leedu ettevõtjatest ning vaid 28% Läti ettevõtjatest. Käibe langust uskus aga kümnendik Eesti ja Leedu ning 22% Läti ettevõtjaist. Kasumi kasvu ootas aga lausa pool Eesti ettevõtjatest. Lätlasted ja leedukad olid oma kasumiootustes tagasihoidlikumad, neist usub kasumi kasvu umbes kolmandik.Mis puudutab aga eksporti, siis selle suurendamise osas on Balti riikides leedukad kõige optimistlikumad - neist ligi kolmandik usub suutvat ekspordimahte suurendada, lätlastest ja eestlastest arvab samamoodi paarkümmend protsenti.Edasised arengud ehk see, kas Balti riikide ettevõtjate tulevikuootused muutuvad sama positiivseks kui nende Kesk-Euroopa kolleegidel, sõltuvad paratamatult üsna palju Venemaa käitumisest.Grant Thornton International Business Report (IBR) uuring annab kord kvartalis ülevaate rohkem kui 35 riigis tegutsevate ettevõtjate ootustest riigi majanduse ja oma ettevõtte käekäigu suhtes. Ootusi järgmise 12 kuu  käekäigu kohta koguti 2 500 juhilt 2015. aasta I kvartalis. 

Sellest, kuidas Lätis ja Leedus äri ajada ning milline on sealne maksusüsteem, kuulete lähemalt 15. mail toimuval seminaril Äritegevus ja maksustamine Lätis ja Leedus. LOE LISA SIIT!

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700