18. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha, kui töötaja ei taha puhata?

Mõnikord soovivad palgalisast huvitatud töötajad või tööjõunappuses tööandjad puhkuse ära jätta ja töötajale hoopis rahas hüvitada. Sellegipoolest ei tohi unustada, mis on puhkuse eesmärk.

Puhkuse eesmärk on anda töötajale peale igapäevase ja iganädalase puhkeaja ka täiendavat töövaba aega töövõime taastamiseks. Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 55 kohaselt on töötaja iga-aastane puhkus vähemalt 28 kalendripäeva. Pikem põhipuhkus võib tuleneda ka poolte kokkuleppest või seadusest (nt alaealiste töötajate puhul). TLSi § 68 lõike 5 alusel peab põhipuhkust kasutama kalendriaasta jooksul.

TLSi § 70 lg 3 kohaselt on kokkulepe hüvitada puhkus töölepingu kestuse ajal raha või muude hüvedega tühine. Keelu eesmärk on vältida ületöötamist ning pakkuda võimalust reeglipäraselt iga aasta töörutiinist väljuda.Väsinud töötaja efektiivsus väheneb: sama töö tegemiseks kulub rohkem aega, sagenevad hiljem parandamist vajavad vead, suureneb (tööandja) vara kahjustamise oht ning väheneb emotsionaalne seotus tööga. Samuti mõjutab ületöötamine otseselt töötaja tervist. Ületöötamine võib põhjustada kõrget vererõhku, tööstressi (sh depressiooni ja ärevust) ning kehakaalu tõusu. Ületöötanud töötajal on suurem risk haigestuda ja surra südame-veresoonkonnahaigustesse või saada insult. Väsimus võib põhjustada ka tööõnnetusi ja kutsehaigestumisi. Nii võib ületöötanud töötajal tekkida tööandja vastu hiljem tervise kahjustumisega seotud kahjunõudeid.Seetõttu on puhkuse kasutamine väga tähtis. Puhanud töötaja on õnnelikum ja tervem kui ületöötanud töötaja ning ka tööandjal on rohkem kasu töötajast, kes on rahulolev, produktiivne ja töövõimeline. 

Allikas: Tööinspektsiooni infoleht Tööelu

Autor: Anni Raigna, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700