18. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bigbank astus Pangaliidust välja

Pangaliidu juhatus rahuldas eilsel juhatuse koosolekul Bigbanki taotluse lahkuda Pangaliidust.

„Jõudsime arusaamisele, et kuna Bigbank on laenudele keskendunud spetsiaalpank ega paku kõiki pangandusteenuseid, siis me ei saa pangaliitu kuulumisest panusega võrreldavat väärtust ning otsustasime seetõttu pangaliidust välja astuda,” selgitas Bigbanki juhatuse esimees Kaido Saar ja lisas, et pank on aastaid kuulunud pangaliitu ning olnud FinanceEstonia liige. "Nüüd otsustasime Eesti finantsmaastikku arendada ainult läbi FinanceEstonia.“

„Bigbank kuulub jätkuvalt finantsinspektsiooni järelevalve alla ja meie tegevuses pangana liidust lahkumine mingeid muutusi kaasa ei too,“ märkis Saar.

Alates 2005. aastast pangana tegutsenud eraisikute tarbimislaenude pakkumisele spetsialiseerunud Bigbank oli Pangaliidu liige 2009. aasta sügisest.

Pangaliidu tegevdirektori Katrin Talihärmi sõnul on mõistetav, kui kõik Eestis tegutsevad pangad ei pea võimalikuks panustamist Pangaliidu liikmelisusse, kuna sellega kaasnev lisatöökoormus võib vaid teatud toodetele spetsialiseerunud turuosalistele olla ebaproportsionaalselt koormav.

Pangaliit on kommertspankasid ühendav erialaliit, kuhu kuulub Eestis tegevuslitsentsi omavast 15 krediidiasutusest 12: Swedbank, SEB Pank, Nordea Pank, Danske Bank, Eesti Krediidipank, Tallinna Äripank, Citadele Bank, DNB Pank, LHV Pank, Pohjola Pank, Versobank ja Handelsbanken. 2014. aasta lõpu seisuga kuulub liikmetele varade mahu järgi ligi 98% turuosa.

Pangaliit on Euroopa Pangandusföderatsiooni liige. Pangaliidu juhatuses on esindatud kõik liikmespangad. Juhatuse esimeheks on Riho Unt SEB Pangast.

Bigbank annab tööd 452 inimesele (199 Eestis, 94 Lätis, 67 Leedus, 31 Soomes, 39 Hispaanias ja 22 Rootsis). Panga eelmise aasta kasum oli 12,7 miljonit eurot, laenuportfelli suurus 304 miljonit eurot. Tähtajalisi hoiuseid oli 2014. aasta lõpu seisuga 239 miljoni euro väärtuses. Kontsernil on 176 000 laenulepingut (Eestis 41 000, Lätis 70 000, Leedus 32 000, Soomes 15 000, Hispaanias 11 000 ning Rootsis 7000). Kontserni bilansimaht on 324,8 miljonit eurot.

Autor: Äripäev, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700