25. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KredExi ettevõtluslaenude käenduse maht kasvas 30%

KredEx käendas ja finantseeris 2014. aastal 422 ettevõtet summas 73 mln eurot. Lisaks muudeti 207 ettevõtte kehtivaid käenduslepinguid. KredExi tugi võimaldas ettevõtetel pankadest ja KredExist kaasata täiendavat finantseerimist summas 121 mln eurot. Toetatud ettevõtetes töötas kokku 9 500 inimest. Projektide tulemusena plaanitakse luua 1100 uut töökohta.

„Meie jaoks oli tegemist väga töise aastaga. KredExi käendus summas 68 mln eurot võimaldas ettevõtetel pankadest kaasata täiendavat finantseerimist summas 115 mln eurot. Väljastatud käendusmaht suurenes möödunud aastaga võrreldes 30%. Tegemist on KredExi tegevusajaloo jooksul suurima ühes kalendriaastas väljastatud käendusmahuga. Senine rekord pärines 2010. aastast,“ ütles KredExi ettevõtlusdivisjoni juht Lehar Kütt.

Kõige enam kasutati KredExi käendust möödunud aastal arvelduskrediitide ja käibelaenude puhul (37% väljastatud mahust), järgnesid investeerimislaenud ja liising (34%) ning pangagarantiid (29%).

Valdkonniti kasutasid KredExi käendust kõige enam ehituse (22%), kutse-, teadus- ja tehnikaalase tegevuse (10%), metallitööstuse (9%), hulgi- ja jaekaubanduse (7%), puidutööstuse (6%) ning keemiatööstuse (6%) valdkonna ettevõtted. Teiste tegevusalade osakaal jäi aasta jooksul väljastatud käendusmahus alla 5%. Töötleva tööstuse ettevõtete osakaal kokku oli 38%.

„Tähelepanuväärne on, et kuni 49 töötajaga ettevõtete osakaal väljastatud käendusmahust moodustas 73%. Töötajate arvu järgi moodustavad mikro- ja väikeettevõtted 94% KredExi klientidest,“ täiendas Kütt.

Alates 2001. aastast on KredEx käendanud 3000 ettevõtte finantskohustusi summas 474 mln eurot, mis on võimaldanud ettevõtetel pankadest kaasata rahastamist summas 928 mln eurot. Rahastatud ettevõtetes töötas 85 000 inimest ja projektide tulemusena on loodud hinnanguliselt 11 600 uut töökohta.

KredEx on riigile kuuluv finantsasutus, mis aitab parandada Eesti ettevõtete rahastamisvõimalusi, maandab krediidiriske ja võimaldab inimestel rajada või renoveerida oma kodu. Lisaks pankade poolt väljastatavate laenude käendamisele pakub KredEx ettevõtjatele stardilaenu, tehnoloogialaenu, ekspordilaenu, kapitalilaenu ja krediidikindlustust.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700