Autor: Tuuli Seinberg • 14. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täiendava maksuvaba tulu eelnõu esitati Riigikogule

IRL  esitas täna Riigikogule tulumaksuseaduse muutmise eelnõu, millega madalapalgalistele rakenduks täiendav maksuvaba tulu.

Muudetakse tulumaksuseaduse 01.01.2015 jõustuvat redaktsiooni (RTI, 11.07.2014, 23) TuMS g 234 lõige 1. Eelnõu eesmärk on vähendada madalapalgaliste isikute maksukoormust, seades sisse täiendava maksuvaba tulu, mille suurus varieerub nullist kui 346 euroni (koos üldise maksuvaba tuluga 500 eurot) kuus. siis rakendub täiendav maksuvaba tulu täies mahus (4152 eurot aastas ehk 346 eurot kuus), millele üldise maksuvaba tulu liitmisel muutub isiku tulu maksuvabaks täies ulatuses.), siis iga 6000 eurot ületav euro vähendab täiendava maksuvaba tulu suurust kuni nullini. Kui isiku kogutulu ületab 10152 eurot aastas, siis kaotab ta õiguse täiendavale mahaarvamisele, kuid tema suhtes jääb jätkuvalt kehtima üldine maksuvaba tulu, mille suurus on 1848 eurot aastas (154 eurot kuus).

Selleks, et tagada maksusoodustuse kohaldamine nende suhtes, kes seda kõige rohkem vajavad, on täiendava mahaarvamise tegemine piiratud. Kui isiku kogutulu ei ületa 6000 eurot aastas (500 eurot kuus),

Kui isiku kogutulu on vahemikus 6000-10152 eurot aastas (500-846 eurot kuus

Samuti ei kaotata ära ega piirata ühtegi muud olemasolevat mahaarvamist (täiendav maksuvaba tulu laste eest, pensioni maksuvaba osa, tööõnnetushüvitise maksuvaba osa, eluasemelaenu intressid, koolituskulud, annetused, pensionisamba sissemaksed, vt TuMS §-d 23-281).Mahaarvamine kehtib residendist füüsilistele isikutele, kuid on TuMS § 31 1 lõikes 2 nimetatud juhul kohaldatav ka teise Euroopa Majanduspürkonna lepinguriigi residendist füüsilisele isikule, kes saab maksustamisperioodil vähemalt 75% oma maksustatavast tulust Eestis. Kui Eesti resident saab vähemalt 75% oma maksustatavast tulust välismaalt, siis vastavalt TuMS § 28 lõikele 2 piiratakse täiendava maksuvaba tulu mahaarvamist samamoodi nagu muid mahaarvamisi.Mõlemal juhul arvestatakse isiku kogutulu hulka ka välismaal saadud tulu.Täiendavat mahaarvamist saab teha palgatulust (TuMS § 13), ettevõtlustulust (TuMS § 14) ning ajutise töövõime hüvitisest (TuMS § 20 lg 1). Käesolev seadus jõustuks 2016. aasta 1. jaanuaril. 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700