8. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõiduki teisaldamise ja hoidmise kulu tõuseb

Teisaldustasusid hakatakse rakendama teisaldatava sõiduki täismassi alusel. Muutub ka asukoha määratlemine, nii et väljaspool maakonnakeskusi, Narvat või Kohtla-Järvet on teisaldamise kulu 45 eurot + 0,9 eur/km.

Sõiduk kuulub teisaldamisele, kui selle juht on kõrvaldatud sõiduki juhtimiselt, näiteks politsei poolt joobes juhtimiselt tabamisel, või kui sõiduk on pargitud kohtadesse, kus sõidukit parkida ei tohi.

Piirmäärad sõltuvad teisaldamise asukohastVõrreldes praegu kehtiva määrusega muutub ka teisaldamise asukoha määratlemine. Seni on sõidukeid teisaldatud asulas ja kuni 20 kilomeetri kauguselt ühtede piirmäärade alusel (26 või 42 eurot sõltuvalt auto massist) ja üle 20 kilomeetri kauguselt teiste piirmäärade alusel (128 eurot). Eelnõus on ette nähtud ühed piirmäärad maakonnakeskuses, Narvas või Kohtla-Järvel toimunud sõiduki teisaldamisele (45 eurot) ning teised piirmäärad väljaspool maakonnakeskust, Narvat või Kohtla-Järvet toimunud sõidukite teisaldamisele (45 eurot + 0,9 eurot km kohta).

Kuivõrd teisaldamisel on oluline kasutada teisaldatavale sõidukile vastavat teisaldussõidukit, on vajalik muuta ka tasustamise põhimõtteid. Seetõttu hakatakse edaspidi rakendama teisaldustasusid teisaldatava sõiduki täismassi, mitte registrimassi alusel, nagu seni. See väldib olukordi, kus suuremate kuludega teisaldussõiduki kasutamisel rakenduks väiksem tasumäär üksnes seetõttu, et hoiukohta toimetatava sõiduki registrimass on määratud täismassist väiksemaks.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700