9. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kultuuritöötajate palgalepe sai allkirjad

Täna, 9. detsembril allkirjastati Kultuuriministeeriumis ühiste kavatsuste kokkulepe kultuuritöötajate 2015. aasta töötasu kohta, mis tõuseb tänavusega võrreldes 4,5%.

Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni TALO juhatuse esimehe Ago Tuulingu ja kultuuriminister Urve Tiiduse allkirja kandva ühiste kavatsuste kokkuleppe  järgi on riigieelarvest töötasu saava kultuuritöötaja brutotöötasu alammäär täistööaja korral vähemalt 731 eurot kuus.

Ago Tuulingu sõnul olid seekordsed läbirääkimised meeldivalt asjalikud, tulemuseks kompromiss soovide ja Eesti majanduse reaalsete võimaluste vahel. „Eesmärk on ka edaspidi jätkata brutotasu tõstmist. Oluline on, et riigieelarve koostamisel vaadataks töötasuvajadusi ministeeriumide ja valdkondade lõikes, suunates vahendeid sinna, kus vajakajäämised kõige suuremad,“ ütles Tuuling.

„Demokraatlikus ühiskonnas sünnivad otsused läbirääkimiste tulemusel, meiegi arutelud ja läbirääkimised TALOga toimusid heas ja töises õhkkonnas. Kultuuritöötajate töötasufondi suurenemine on taas sammuke edasi Eesti kultuuripoliitika põhialustes toodud eesmärkide saavutamise poole,“ märkis kultuuriminister Urve Tiidus.

Kultuuripoliitika põhialustes aastani 2020 on kinnitatud, et kultuuritöötajate töötasu peab olema Eesti tööturul konkurentsivõimeline, kindlustades spetsialistide järelkasvu. Kõrgharidusega täistööajaga töötaja miinimumtöötasu peaks jõudma Eesti keskmise palga tasemele.

Täna allkirjastatud ühiste kavatsuste kokkulepe puudutab kõiki kõrgharidusega kultuuritöötajaid, kes töötavad riigiasutuses, riigi osalusega eraõiguslikus sihtasutuses ja avalik-õiguslikus asutuses täistööajaga erialasel ametikohal, mis nõuab kõrgharidust.

Kokkulepitud põhimõtted on soovituslikud kõigile kultuurivaldkonnas tegutsevatele institutsioonidele nende haldusalluvusest või omandisuhtest sõltumata. Eelkõige on silmas peetud kohalike omavalitsuste halduses ja huvihariduse valdkonnas tegutsevaid organisatsioone.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700