5. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnalanguse suurenes

Statistikaameti andmetel langesid hinnad novembris eelmise kuuga võrreldes 0,8 protsenti ning aastases võrdluses 0,6 protsenti. Euroala inflatsioon pidurdus novembris esialgsel hinnangul energiahindade languse süvenemise tõttu 0,3 protsendini.

Kuuline hindade langus oli novembris erandlikult suur, mille taga oli toorainete hinnalanguse jätkumine välisturgudel, osa kaupade allahindluskampaaniad ning hooajalised põhjused.

Suurenenud tootmismahtude ning vähenenud nõudluse mõjul jätkus nafta kiire odavnemine ka novembris, hinnad langesid 9 protsenti. Viimase poole aastaga on nafta odavnenud ligi 40 protsenti ning selle mõjul on kütuse jaehinnad viimaste aastate madalaimad. Ka toiduhinnad on välisturgudel suvekuudest alates langustrendil, mistõttu soodsam hinnatase levib järk-järgult ka siinsetesse hindadesse. Kuuga odavnesid puuvili, piima- ja leivatooted. Alkoholi aastalõpu allahindlused algasid seekord varem, lisaks võis allahindlusi täheldada ka teistes kaubagruppides. Hooajalise tegurina võib välja tuua lennukipiletite tavapärasest suurema odavnemise oktoobrikuise koolivaheaja järel.Kuigi ootasime hinnalanguse järk-järgulist taandumist aasta lõpus, siis väga madalale alanenud toorainete hindade tõttu lükkub see järgmisesse aastasse. Ka 2014. aasta kokkuvõttes peaksid hinnad jääma kergesse langusesse. Euro kiire odavnemisega ei ole importkaupade hindadele veel selgeid mõjusid kaasnenud, see avaldub pikema viitaja jooksul.

Kristjan Pungas, rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700