Autor: Tuuli Seinberg • 31. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida arvavad maksudest raamatupidajad?

PwC konverentsil Raamatupidamine ja maksud 2015 raamatupidajate seas korraldatud küsitlusest selgus, et enamiku töötasu on viimase aasta jooksul tõusnud ning maksusüsteemiga ollakse enam-vähem rahul.

Toome teieni mõned küsimused ja vastused. Number vastuse järel näitab küsimusele jaatavalt vastanute arvu.

Mil määral on Sinu ettevõttes viimase 12 kuu jooksul tõusnud töötasu?• Keskmine töötasu on kasvanud üle 5% - 13• Füüsilistele isikutele tuleks kehtestada astmeline tulumaks – 7

• Keskmine töötasu on langenud – 1• Keskmine töötasu pole oluliselt muutunud – 40• Keskmine töötasu on kasvanud kuni 5% - 54Milline maksuvaldkond vajab Eestis kõige enam muutmist, kui üldse?

• Ettevõtetele tuleks kehtestada traditsiooniline kasumist arvestatav tulumaks – 11• Sotsiaalmaksule tuleks kehtestada lagi – 37• Muudatusi vajab muud maksuvaldkonnad (nt osaluste võõrandamisel teenitud kasumi jaotamisel tuleks kehtestada maksuvabastus) – 9• Põhimõttelisi muudatusi pole vaja, kuna praegune süsteem toimib hästi, kuid muuta võib üksikuid detaile (nt mõningaid maksumäärasid) – 69Kas Eesti ettevõtte tulumaksusüsteem tuleks asendada traditsioonilise tulumaksusüsteemiga?

• Jah, Eesti peaks üle minema traditsioonilisele tulumaksusüsteemile, mis maksustab kasumeid nende teenimisel, mitte jaotamisel – 15• Ei, kehtiv tulumaksusüsteem aitab Eestil endiselt eristuda ja toetab ettevõtlust – 117

Kas Eesti Maksu- ja Tolliamet on piisavalt ettevõtjasõbralik?

• Jah, meie Maksuamet on üks parimaid – 12• Maksuamet nagu Maksuamet ikka – 84• Maksuamet on liigagi sõbralik, võiks olla ebaausate ettevõtjate vastu karmim – 10• Maksuametil on ettevõtjasõbralikuks saamiseni veel pikk tee minna – 27

Kas Teie hinnangul on maksupettuste tõkestamise eesmärgil kehtestatud maksumeetmed (TÖR, üle 1000euroste arvete deklareerimiskohustus) põhjendatud?

• Jah, täiendav maksutulu laekumine ja ettevõtluskonkurentsi parandamine kaalub üles maksumaksjatele pandava täiendava administratiivse koormuse – 24• Ei, maksupettustega tuleb võidelda viisil, mis ei too ausatele maksumaksjatele täiendavaid deklareerimise või registreerimise kohustusi ja praegused meetmed on ebamõistlikult koormavad – 107

Mil määral on TÖR mõjutanud teie ettevõtte finantsüksuse töökoormust?

• Töömaht on kahanenud – 1• Töömaht ei ole oluliselt muutunud – 104• Töömaht on märgatavalt kasvanud, aga saame hakkame lisatööjõuta – 17• Töömaht n oluliselt kasvanud, oleme sunnitud lisatööjõudu palkama – 4Kuidas suhtute maksuhalduri poolt avalikustatavasse maksutabelisse (maksumaksjate lõikes on avalikustatud riiklike maksude koondsumma ning eraldi tööjõumaksude suurus)?

• Maksude suurus peaks olema kaetud maksusaladusega ning selle avalikustamine ei ole õigustatud – 19• Huvitav on võrrelda oma ettevõtte maksude koondsummat konkurentide omadega – 27• See tekitab avalikkuses ebatervet huvi ja selle mõju maksulaekumisele on olematu – 63• Maksude kogusumma avalikustamine motiveerib ettevõtteid käituma maksukuulekalt - 20 Mida arvate olukorrast teie? 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700