21. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas lapseootus on põhjus vallandamiseks?

Võrdõigusvolinik tuleb meelde, et tööandjatel pole õigust sekkuda töötajate pere- ja eraellu. Ka ei tohi tööandja öelda töölepingut üles raseduse tõttu, isegi kui töötaja on katseajal.

Töövaidluskomisjonis sai võidu naine, kelle tööleping öeldi raseduse tõttu katseajal üles.  LisaksSamuti on meieni jõudnud juhtumid, kus naist sunnitakse tööle asudes kirjutama alla lubadusele järgnevatel aastatel mitte lapseootele jääda. Selline nõue on inimese õiguste jäme rikkumine. Tuletame tööandjatele meelde, et neil ei ole õigust sekkuda töötajate pere- ja eraellu. Selle

Põhja Inspektsiooni töövaidluskomisjon andis õiguse rasedale töötajale, kellega tema tööandja Sushi Top OÜ ütles katseajal töölepingu raseduse tõttu üles. Naine pöördus seepeale võrdõigusvoliniku kantseleisse, kes aitas esitada avalduse töövaidluskomisjoni ning esindas kannatanut töövaidluses. Töövaidluskomisjon leidis, et tööandja ütles töölepingu üles ebaseaduslikult ning diskrimineeris töötajat raseduse tõttu. Töövaidluskomisjon mõistis naisele hüvitisena välja kuue kuu keskmise töötasu ja 2000 eurot õiguste rikkumisega tekitatud mittevaralise kahju eest.

Töövaidluse sisuNaine töötas Sushi Top OÜ-s katseajaga baaridaamina. Kui ta oli tööandjale oma rasedusest teatanud, andis tööandja mõista, et rasedana edasitöötamine pole võimalik. Tööandja lubas rasedale töötajale töötamise väga ebamugavaks muuta. Avaldaja sõnul määraski tööandja talle eriti pikad tööpäevad, mille jooksul ei olnud võimalik korralikult lõunat süüa ega tualetti kasutada. Mõni kuu hiljem töötaja haigestus ning pärast nädalast eemal viibimist tööle naastes sai ta teate, et töösuhe on lõppenud. Sushi Top põhjendas töölepingu ülesütlemist naise tööle sobimatuse ja töökohustuste rikkumisega. Tööandja väitis, et sai naise rasedusest teada alles pärast töölepingu ülesütlemise avalduse üleandmist. Töövaidluskomisjon ei tuvastanud seda, et tööandjal oleks olnud mõjuvat põhjust töölepingu ülesütlemiseks.        

Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepperi kommentaar:„Kui me räägime riigina, et soovime toetada lastega peresid ja laste sündimist, siis tuleb alustada sellest, et lapseootel naiste õigused peavad olema tagatud ja neil ei tuleks seista silmitsi tööandjate negatiivse suhtumisega. Tööandja ei tohi öelda töölepingut üles raseduse tõttu. See kehtib samamoodi ka katseajal töötamise kohta.

Sel aastal oleme kokku puutunud paljude juhtumitega, kus lapseootele jäänud naised on pidanud taluma tööandjate vaenulikku ja kiusavat suhtumist ning rasedatest töötajatest on püütud nii-öelda vabaneda. Lapseootel naine on seaduse erilise kaitse all ning me töötame selle nimel, et rasedate õiguste rikkujad ei tunneks end karistamatuna. Diskrimineerimine ja kiusamine põhjustab inimesele hingelisi üleelamisi ja võib tekitada terviseprobleeme. Õiguste rikkumisega on moraalne kahju juba tekkinud ning seetõttu mõistetakse kannatanule rikkumise tuvastamisel hüvitis.

Samuti on meieni jõudnud juhtumid, kus naist sunnitakse tööle asudes kirjutama alla lubadusele järgnevatel aastatel mitte lapseootele jääda. Selline nõue on inimese õiguste jäme rikkumine. Tuletame tööandjatele meelde, et neil ei ole õigust sekkuda töötajate pere- ja eraellu. Selle asemel, et töötajaid hirmutada, peaksid tööandjad andma lapseootel naisele kindlustunde, et neile võimaldatakse ühitada oma perekondlikud ja tööalased kohustused ning nad on oodatud naasma samale ametikohale pärast lapsehoolduspuhkuse lõppemist. Tööandjatel on seadusjärgne kohustus teha omalt poolt kõik, et tema töötajad saaksid oma tööd ja pereelu ühitada. Kahjuks peame jätkuvalt võitlema tööandjate diskrimineerivate praktikate vastu, mille läbi kannatavad just lapsevanematest töötajad.“  

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700