Autor: Tuuli Seinberg • 1. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks ja millal kasutada töölepingu alternatiivne?

Advokaadibüroo Sorainen ärihommikul julgustas advokaat Karin Madisson tööandjaid rohkem kasutama töölepingu alternatiivseid võimalusi: töövõtulepingut, käsunduslepingut, agendilepingut.

Advokaadibüroo Sorainen poolt korraldatud ärihommikul rääkis advokaat Karin Madisson tööjõu kasutamise alternatiivsetest vormidest ja tõi välja nende eelised:  sõlmitakse näiteks ehitajatega,  ent tegelikult võiks paljude elualade esindajad töötada sama moodi. Oluline on see, et selle lepinguvormi puhul  ei tohi töötaja alluda ettevõtte kontrollile, tööaega ei tohi ette dikteerida, olulised on ülesande täitmine ja ajapiirid. Protsess ei tohi olla reguleeritud – näiteks ehitajale me ei dikteeri, kuidas ta tulemuseni jõuab. Kui tulemus pole aga tähtajaks saavutatud, on see lepingu rikkumine., mitte tööleping. on olemuselt käsundusleping. Olulise nüansina tõi Madisson välja, et kui juhatuse liige on üritanud teha kõik, et eesmärke saavutada, ei pruugi see olla lepingu rikkumine. Vastutuse puhul vaadatakse seda, kas eesmärgi poole liiguti kvaliteetselt. on samuti olemuselt sarnane käsunduslepinguga. Agent sõlmib sinu nimel lepinguid, otsib tarbijaid, partnereid või kliente ja sõlmib nendega lepinguid. Tööaeg ei ole määratletud, antakse vaid üldised juhised. Siia alla sobivad müügiinimesed, kes ei pea olema töölepinguga tööl. Tasu maksmine sõltub kokkuleppest, näiteks võib see olla protsent tehingust, mitte igakuine tasu. 

• paindlikkus (vabam tööaeg, kodust töötamise võimalus);• töötasu maksmine ei ole automaatne ega ei pea olema igakuine;• ei pea tagama töömahtu ega maksma üle- ega alatunde;• ei pea andma puhkust;• ei pea maksma haigushüvitisi;• töölepingu lõpetamine on paindlikum.Karin Madisson selgitas, et töövõtulepinguid

Kui näiteks keegi teeb ettevõttele andmesisestamist, siis talle piisab kui antakse ette vaid ajalised piirid, et millal peavad olema andmed sisestatud aga ettevõtjat ju tegelikult ei huvita, kas ta teeb seda öösel või päeval. Oluline, et töö oleks tähtajaks tehtud. Sellisel juhul on mõistlikum sõlmida käsundusleping

Juhatuse liikme leping

Ka tasub arvestada sellega, et kui töötad põhikohaga kusagil ja sul on väikefirma, kus oled juhatuse liige, on mõttekas kas juhatusest ära minna või siis oma põhitöökohal sõlmida mõni muu leping, millelt ei pea tasuma sotsiaalkindlustusmakset, sest sotsiaalset kaitset töötuks jäämise puhul juhatuse liikmed enam ei saa. Sellisel juhul on mõistlikum maksta töötasult tavapäraselt tasutav töötuskindlustusmakse hoopis mõnda kindlustustootesse, mis tagab hüvitise peale töö lõppemist.Agendileping

Sellele sarnane on ka maaklerleping, kus maakler otsib sulle kliente, aga ta ise lepinguid otseselt ei sõlmi.

Madisson kutsus ettevõtjad olema leidlikumad ja vaatama üle oma töötajaskond, kas kedagi saab hoopis renditööjõuna sisse osta või oleks mõistlikum teatud tööd, millele ei ole vaja töölepingulist iseloomu, viia näiteks käsunduslepingu alla. Igal ettevõttel ei pea ju olema oma koristajat, vaid seda teenust saab ka sisse osta.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700