30. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötamise register tõi 1,4 miljonit eurot

Tööandjad on TÖRi mõjul teinud juuli ja augusti jooksul palgaväljamakseid rohkem kui 5400 inimesele, kellel ametlik sissetulek varem puudus. Seega on kahe kuu jooksul makse lisaks laekunud 1,4 miljonit eurot.

"Töötamise register  pakub lahendust korraga  mitmele probleemile - vähendab tööandja halduskoormust,  annab kindluse töötajale, et tal on olemas ravikindlustus ja tulevikus pension, muudab konkurentsitingimused ettevõtetele võrdsemaks  ning suurendab riigi tulusid" selgitas rahandusminister Jürgen Ligi.

Juuli algusest kehtima hakanud töötamise registris tuleb inimene registreerida enne tegelikku tööle asumist ja varasema mitme koha asemel saab seda teha e-maksuametis. Info töötamise registreerimise kohta on kättesaadav kohe esimesest päevast ja töötaja saab ise vaadata, kas tööandja on tema töötamise registreerinud, maksud tasunud ning kas tal on õigus sotsiaalsetele tagatistele. Ühe- kuni kahekuulise nihkega näeb ka, kas temale tehtud väljamakselt on  maksud tasutud ning kas tal on olemas õigus sotsiaalsetele tagatistele.  Lisandunud 5400 inimeste näol on tegemist töötajatega, kes ei ole üheltki tööandjalt viimase aasta jooksul töötasu saanud. Juulis deklareeriti neile töötajatele mediaanpalka 350 eurot ning augustis mediaanpalka 355 eurot (kokku oli töötajatele tehtud väljamaksete mediaan juulis 783 eurot, augustis 688 eurot). Enim lisandus TÖR-i otsese mõjuna töötajaid ehituses (930 töötajat), järgneb jaekaubandus (770 töötajat) ning toidu- ja joogi serveerimine (320 töötajat).Lisaks on EMTA avastanud 1900 uut ja vähemalt augusti lõpuni kehtinud töölepinguga isikut, kellele pole tööandjad aga juuli ja augusti tulu- ja sotsiaalmaksu, kohustusliku kogumispensioni makse ja töötuskindlustusmakse deklaratsioonil (TSD) palgaväljamakseid üldse deklareerinud. Neile tööandjatele pöörab maksuhaldur kontrollitegevuses kindlasti eraldi tähelepanu ning selgitab välja täpsemad asjaolud.Kuna augusti eest tehtavaid palgaväljamakseid deklareeritakse ka veel oktoobris, siis on senine TÖR-i mõju maksulaekumisele kooskõlas prognoosituga. Septembri keskpaiga seisuga on TÖRis registreeritud 577 032 inimese kehtiv töötamine 68 801 tööandja poolt. Nendest 529 864 inimest on registreeritud töölepinguga 59 658 tööandja poolt.     

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700