12. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA soovitas Olerexil tarneahela avalikustada

Maksupetturist tarnija tõttu skandaali sattunud kütusefirma Olerex võttis eile ühendust maksuametiga, mispeale viimane tegi Olerexile ettepaneku hakata ametile oma tarneahelat avalikustama.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe ütles, et nemad said eile telefonikõne Olerexist ning seejärel kohtuti täna hommikul kütusefirma ühe omaniku Antti Moppeliga. Veermäe sõnul oli maksuameti sõnum kohtumisel lühidalt see, et Olerex hakkaks ametile avaldama infot kogu oma tarneahela kohta. Kuidas see täpsemalt võiks toimuda, selles osas koostab maksuamet juba konkreetse ettepaneku ja edastab selle kütusefirmale. Tegemist oleks vabatahtliku koostööga.

Äripäev avalikustas möödunud reedel, et Olerex on miljonite eurode eest äritsenud Oleg Belokrõlovi skeemi ühe lüliga. See polnud aga esimene kord Olerexil hämarate tarnijate tõttu Äripäeva veergudel olla. Äripäev on ühtlasi korduvalt Olerexilt kütusefirma tarnijate nimesid küsinud, kusjuures mitte kogu tarneahelat, kuid Olerex pole olnud nõus tarnijaid avalikustama. Üleskutse tarnijate avalikustamiseks on teinud ka jaekett Neste, kuid sellega on kaasa läinud üksikud kütusemüüjad. Maksuameti värske ettepanek Olerexile on aga veel samm edasi, kuna puudutab kogu tarneahelat, mitte viimast lüli, kellelt kütus soetati.

Maksuameti peadirektor oli Olerexi ja Belokrõlovi tehingute suhtes väga kriitiline. "See, et Olerex on olnud kliendiks kohtus süüdimõistetud maksupetturitele, on mõjutanud kütuseturgu ja me loodame, et ettevõtjad ja avalikkus ise annavad sellele oma edasise tegutsemisega sobiva hinnangu," ütles Helm. Helmi väljaütlemine pahandas Olerexi tegevjuhti Piret Millerit, kes oma hilisemas arvamusloos küsis vastu, et miks maksu- ja tolliamet väljastab tegevuslubasid ebaausatele turuosalistele?

Belokrõlovi skeemi tõttu jäi riigil lühikese ajaga saamata üle 30 miljoni euro käibemaksu. Täna avaldasime ka teised Belokrõlovi skeemi kunded, kelle hulgas olid lisaks Olerexile näiteks Jetoil, MK Kamion, Mark Oil, Letofin, Mokter, Krooning jt.

Autor: Äripäev, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700