9. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finantsinspektsioon kontrollis pensionifonde

Finantsinspektsioon kontrollis kõikides pensionifondivalitsejates, kas ja kuidas täidetakse seaduses sätestatud reegleid konservatiivsete pensionifondide varade investeerimisel.

Konservatiivsete pensionifondide puhul on seadus lubatavate riskide võtmisel ette näinud kõige rangemad investeerimispiirangud. Kontrolli tulemusena tuvastas Finantsinspektsioon, et kõnealuste pensionifondide varade investeerimine vastab investeerimisfondide seaduses sätestatud nõuetele.

Konservatiivsed pensionifondid ei saa investeerida aktsiatesse. Võlakirjadesse investeerimisel on neile sätestatud rida täiendavaid piiranguid osas, mis puudutab võlakirjaemitentide krediidiriski taset.

Igale konservatiivses pensionifondis olevale instrumendile ja instrumendile, mida kavatsetakse portfelli lisada, peab olema määratud krediidireiting. Reitingute määramiseks kasutatakse reitinguagentuuride S&P, Moody’s ja Fitch pikaajalisi krediidireitinguid. Konservatiivsed pensionifondid võivad investeerida ainult sellistesse võlakirjadesse, millele omistatud krediidireiting on vähemalt Baa3 Moody’s või BBB- S&P reitinguagentuuri hinnangu kohaselt. Lisaks sellele peavad kohustuslikud pensionifondid vähemalt 50% oma varadest investeerima võlakirjadesse, mille reiting on veelgi kõrgem: A2 Moody’s hinnangul või selle reitingu S&P või Fitch’i ekvivalent.

Kontrolli käigus veendus Finantsinspektsioon, et fondivalitsejate organisatoorsed ja tehnilised lahendid on eelpool toodud nõuete täitmiseks piisavad.

Eestis haldavad täna kohustusliku kogumispensioni fonde Danske Capital AS, AS LHV Varahaldus, Nordea Pensions Estonia AS, AS SEB Varahaldus ja Swedbank Investeerimisfondid AS ning nende poolt pakutavad konservatiivse strateegiaga pensionifondid on vastavalt Danske Pension Intress, LHV Pensionifond XS, Nordea Pensionifond 2P1, Nordea Pensionifond C, SEB Konservatiivne Pensionifond ja  Swedbank Pensionifond K1.

Kontrolli läbiviimise ajal valitses kohustuslikke pensionifonde ka ERGO Funds AS, kes 1. septembril andis oma pensionifondide valitsemise üle Nordeale. Seni ERGO pensionifondides olnud pensionivara ühendatakse iga kliendi puhul tema jaoks sarnase strateegia ja riskitasemega Nordea pensionifondiga 1. oktoobril 2014. 

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700