25. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IRL asus pooldama astmelist tulumaksu

Eile Tallinnas kogunenud IRLi rahvakogul oli põhilist tähelepanu pälvinud idee kaotada alla 500euroselt sissetulekult tulumaks.

IRLi esimehe Urmas Reinsalu sõnul on maksuvabastuse eesmärk tagada olukord, kus tööd tegev inimene suudab oma palgaga ära elada. Reinsalu sõnul on ebamoraalne maksustada neid, kes vaevu ots-otsaga kokku tulevad, teatas IRL.

„Soovime maksuvaba tulu siduda inimese sissetulekuga nii, et mida väiksem on sissetulek, seda suurem on maksuvaba tulu. See on uus ja efektiivsem lähenemine võrreldes seniste maksuvaba tulu tõstmist puudutavate ettepanekutega,“ ütles Reinsalu.

“Reformi tulemusena saab alla 500 euro teeniv inimene kuus kuni 69 eurot rohkem raha kätte ja enam tulumaksu ei maksa. Ka teiste väiksemapalgaliste maksukoormus väheneb. Kokku puudutab reform ligikaudu 300 000 inimest.

See samm kasvatab Eesti inimeste jõukust ja toimetulekut, parandab Eesti majanduse kasvuväljavaateid ja vähendab töötust ning toimetulekuraskustest tingitud väljarännet Eestist,“ lisas Reinsalu.

Riigikogus esindatud teiste erakondade arvates pakub IRL välja astmelist tulumaksu ning nende sõnul on tegemist populistliku ideega reformiks, mille kulu on alahinnatud ja katteallikad pole läbi mõeldud, vahendas ERRi uudisteportaal.

"Seal on kindlasti väga palju tehnilisi küsimusi millele tundub, et nad ise ka hetkel vastata ei oska, aga üldjoontes on tegu astmelise tulumaksuga. Selles mõttes on igati tervitatav, et ka IRL on astunud nende erakondade hulka, kes astmelist tulumaksu toetavad ja minul sotsiaaldemokraadina on selle üle ainult hea meel. Ma arvan, et sedasama asja saab lihtsamalt teha," ütles "Aktuaalsele kaamerale" riigikogu rahanduskomisjoni esimees Rannar Vassiljev.

"Nüüd, enne valimisi sellise mõttega välja tulles paistab see ka natuke kahepalgeline, sest mitmete aastate jooksul valitsuses on IRL korduvalt ja pikka aega tõstnud just neid makse, mis väikese palgaga inimestele maksukoormust tõstnud on," rääkis Keskerakonna aseesimees Kadri Simson. "See esialgne plaan on neil justkui ainult pool rehkendust. Ma näen seda, et nad viivad riigieelarvest välja 120 miljonit eurot, aga ma ei saa aru, kust tuleb riigieelarvest selle asemele tulu."

"Esimene asi on see, et see on tohutult kallis. Nad on numbritega õgvendanud asja odavamaks. Et me täpselt ei tea, milliseid astmeid nad välja pakuvad, aga need lähteandmed või see, mis nad on eetrisse lasknud, on valed numbrid. Nad igal juhul eksivad odavuse suunas. See on hästi kallis," rääkis rahandusminister Jürgen Ligi (Reformierakond).

Autor: Äripäev, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700