19. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida täpsemalt maksuamet plaanib teha?

1. juulist jõustub töötajate registreerimise nõue ning maksuamet jätkab juulis ja augustis nii ehitusobjektidel kuid ka näiteks teenindusasutustes põhjaliku kontrolli.

 "Kui juuli esimesel nädalal me peamiselt teavitame ettevõtjaid ja väärteomenetlusi ei alusta, siis juba teisel juuli nädalal eeldame, et andmed on kontrollitud ja võimalikud sisestamisvead parandatud ning alustame menetlust kui avastame mõne registreerimata töötaja," sõnas maksuameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendik.

See tähendab, et alates teisest juuli nädalast jätkab maksuhaldur oma tavapäraste kontrollidega, et vähendada ümbrikupalkade probleemi. "Kui tööandja jätab töötaja registreerimata, saab maksuhaldur rakendada sunniraha kohustuse täitmisele suunamiseks ning samuti alustada väärteomenetlust," selgitas Lemendik.

Küsimusele, kas selline lauskontroll esimesel päeval, kui seadus jõustub, ei ole liiga karm, vastas ta, et maksuhaldur teostab kontrolle igapäevaselt, kuid juuli esimesel nädalal annab maksuamet ettevõtjatele just aega, et oma andmed uue korra järgi paika saada.

Kontrolli esmane eesmärk on ümbrikupalga vähendamine, et tagada ettevõtetele võrdsem konkurentsikeskkond. "Töötamise registriga kaasnev registreerimise kohustus enne faktilist tööleasumist ning kontrollid võimalikult paljudes ettevõtetes aitavad oluliselt suurendada võimalusi ümbrikupalga maksmise vähendamisel," lausus Lemendik.

Mida ettevõtted peavad teadma ja millega arvestama?

Alates 1. juulist peab töötamine olema registreeritud e-maksuametis töötamise registris.  Kui enne 1. juulit on kõik töötajad haigekassas juba registreeritud ning uusi töötajaid ei lisandu, siis tõstab maksu- ja tolliamet kõik andmed haigekassa süsteemist automaatselt üle ning tööandjale ei kaasne täiendavat registreerimiskohustust. Samas kui tööandjal on sõlmitud mõni võlaõiguslik leping, mille alusel ei teki õigust ravikindlustusele ja mis ei pea seetõttu olema haigekassas praegu registreeritud, siis tuleb tööandjal see töötamine juuli esimesel päeval registreerida.

Samas on tööandjatel enne kontrolle veel nädal aega oma andmed üle kontrollida ning vajadusel täpsustada.

Allikas: Kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendik

Autor: Alyona Stadnik, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700