12. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Notarite koda: võltsingute esitamine on sagenenud

Notarite koja teatel on notariaalsete toimingute tegemiseks võltsingute esitamine sagenemas.

Viimase nädala jooksul on notarid avastanud kolm võltsitud Venemaa volikirja. Kõikidel juhtudel kontrolliti volikirjade ehtsust ning ilmnes, et selliseid volikirju pole tõestatud.

"Kahetsusväärselt tuleb tõdeda, et võltsitud dokumentide esitamine on taas probleemiks ja iseäranis välisriikides vormistatud volikirjade vastuvõtmisel tuleb olla väga tähelepanelik. Nädala jooksul kolme võltsitud volikirja ilmsikstulek näitab, et võltsingute esitamise näol ei ole tegemist kadunud nähtusega," kommenteeris notarite koja esimees Anne Saaber.

"Kindlasti on piiriüleste võltsingute avastamisel oluline roll notarite rahvusvahelisel koostööl," lisas ta pressiteates.

Notari ülesandeks lepingute tõestamisel on lisaks lepingu koostamisele ja osapoolte õigusalasele nõustamisele erinevate tehingu kehtivuseks vajalike asjaolude kontrollimine. Üheks oluliseks tegevuseks on sealjuures osalejate esindusõiguse kontrollimine.

Siiski on endiselt inimesi, kes püüavad toime panna pettusi. Võltsitud dokumendi kasutamine on kuritegu, mille toimepanemise eest on karistusena ette nähtud kuni kolmeaastane vangistus.

Lisaks võltsitud dokumentide kasutamisele on sagenenud ka tehingute sisu mittemõistvate isikute ärakasutamise katseid. Juhtumeid, kus notarid on tehinguosalise otsusevõime puudumise tõttu tehingu tõestamisest keeldunud, on käesoleval aastal iganädalaselt ette tulnud korduvalt.

Autor: Indrek Kald, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700