Autor: Tuuli Seinberg • 4. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis juhtub, kui töötaja jääb registreerimata?

Alates 1. juulist hakkab kehtima töötamise register, senine registreerimine haigekassa süsteemis lõpetatakse 30. juunil kell 17.00.  Juuli teisest nädalast eeldatab MTA, et andmed on korrektsed.

Kui seni pidi tööandja esitama andmed töötaja kohta haigekassasse seitsme päeva jooksul, siis 1. juulist peab töötamine olema registreeritud enne inimese faktilist tööle asumist. Haigekassasse alates juulist enam töötaja andmeid esitama ei pea ning haigekassa senised andmed kantakse automaatselt uude registrisse üle. kinnitab, et 1. juulist ravikindlustuse saamise põhimõtted ei muutu. „Muutub see, et töötajate ravikindlustuse alustamise ja lõpetamise andmeid ei pea tööandjad enam eraldi esitama, need jõuavad haigekassa süsteemi töötamise registrist,“ kirjeldas Pärg. „Kui varem esines juhtumeid, et tööandjad unustasid töötaja kindlustuse alustamiseks või lõpetamiseks haigekassale andmed esitamata, siis uue registri oodatav efekt oleks õigeaegsed ja täpsemad töötajate ravikindlustusandmed.“ märkis, et kui praegu saab töötukassa iseteenindusportaali kaudu esitada e-avaldusi näiteks töötuna arvele võtmiseks, töötutoetuse või töötuskindlustushüvitise taotlemiseks, siis töötamise registrisse jõudvad andmed aitavad liikuda taotluste paberivaba menetlemiseni. „See tähendab, et otsuse töötushüvitiste maksmise kohta saab edaspidi reeglina teha üksnes elektrooniliste andmete põhjal, ilma, et oleks vaja tööandjatelt täiendavaid dokumente taotleda,“ rääkis Aas. sõnul tuleb sõltumata lepingutüübist registreerida kõik töötamised, mille puhul tekib Eestis maksukohustus. Lisaks tuleb registreerida vabatahtlik töötamine äriühingus ja füüsilisest isikust ettevõtja juures.

Haigekassa klienditeeninduse osakonna juhataja Lii Pärg

Töötukassa juhatuse liige Erik Aas

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhi Rivo Reitmanni

Vorm iseenesest on lihtne, oluline on valida õige töötamise liik ning töösuhte lõpetamise alused.

Andmete sisestamiseks on mitmeid võimalusi:

• e-maksuametis käsitsi või failiga laadides,• üle X-tee masinliidesega, saates registrisse personaliprogrammide andmed,• MTA büroos avaldusega,• lihtsustatud korras telefoni või SMSigaKiirel lihtsustatud registreerimisel tuleb silmas pidada, et registreeringut tuleb 7 päeva jooksul täiendada ning andmed ei edastata teistele ametkondadele enne, kui see on tehtud.Kes kelle töötamise registreerib?

• Töötamise peavad registreerima kõik tööd pakkuvad füüsilised ja juriidilised isikud:• Registreerida tuleb kõikide füüsiliste isikute töötamised, kelle töötamisel tekib Eestis maksukohustus olenemata lepingu vormist;• Lisaks tuleb töötamise registrisse kanda andmed ka äriühingus ja füüsilisest isikust ettevõtja juures vabatahtlikkuse alusel töötava isiku kohta.Vabatahtlikkuse alusel (ilma tasuta) töötavad isikud tuleb registreerida ainult äriühingu puhul, MTÜle see nõue ei laiene. Mingeid maksukohustusi sellega ei kaasne.Mis puudutab Eestisse tööle tulnud välisriikide kodanikke, kel pole veel Eesti isikukoodi, saab töötamise kuni viieks päevaks registreerida isikut tõendavas dokumendis kajastuva nime ja sünniajaga. Silmas tuleb pidada, et sellisel juhul ei toimu ametiasutuste vahelist andmevahetust ning sotsiaalsed tagatised ei rakendu.

Olulised tähtajad

• Töötamine registreeritakse hiljemalt tööd tegeva isiku tööle asumise hetkeks.• Töötamise alguseks märgitakse:töölepingu ja vabatahtlikkuse alusel töötaja tööle asumise kuupäev;võlaõigusliku lepingu korral lepingu jõustumise kuupäev;avalikus teenistuses ametikohale asumise kuupäev;enne 01.07.2014 jõustunud võlaõiguslike lepingute puhul 01.07.2014.•  Töötamise peatumine ja lõpetamine registreeritakse 10 päeva jooksul töötamise peatumise või lõpetamise päevast arvates.

Mis saab, kui töötaja unustatakse registreerida või registrist kustutada?

Sellisel juhul võib maksuhaldur määrata registreerimiseks täiendava tähtaja ja teha hoiatuse, et kohustuste registreerimata jätmise korral võidakse rakendada sunniraha. Kui registreering on jäänud lõpetamata, saadetakse esmalt meeldetuletus. Ka võib töötaja registreerimata või registreeringu lõpetamata jätmisega kaasneda sunniraha või väärteokaristus.MTA intensiivistab ka oma külastusi ja kontrolle, ent juuli esimesel nädalal veel karistusi ei järgne. Juuli teisest nädalast eeldatakse aga juba korrektseid andmeid.Töötamise registris sisalduvad andmed on edaspidi aluseks töötamisega kaasnevate sotsiaalsete tagatiste nagu ravikindlustus, pension, töötuskindlustushüvitis jne tuvastamisel eriseadusega ettenähtud juhtudel ning töötamisega seotud kohustuste täitmise kontrollimisel. Registrit hakkavad kasutama maksu- ja tolliamet, töötukassa, sotsiaalkindlustusamet, tööinspektsioon, haigekassa, politsei- ja piirivalveamet.

..Vaata korduma kippuvate küsimuste vastuseid

Lisainfo MTA kodulehel

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700