21. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10-eurosed nõuavad rahakäitlusseadmete uuendamist

Selle aasta 23. septembril hakkab Eesti Pank ringlusse laskma uue kujunduse ja turvaelementidega 10-euroseid rahatähti, mille kasutuselevõtuks tuleb ettevõtjatel aegsasti uuendada  rahakäitlusseadmeid.

Rahakäitlusseadmete ja autentimisvahendite tehniline valmisolek tagab selle, et käibele tulevate uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt. Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma ja ebapiisav tehniline ettevalmistus või rahatuvastusseadme puudumine ei ole põhjus uute 10-euroste vastuvõtmisest keeldumiseks.

Rahatuvastusseadme puudumise või selle rikke korral saab uute rahatähtede ehtsust tuvastada ka nelja lihtsalt kontrollitava turvaelemendi abil: Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel. Turvaelementide kontrollimiseks tuleb rahatähte vaadata vastu valgust, kallutada enda ees edasi-tagasi ja kompida selle pinda.

Kaupmehed saavad rahakäitlusseadmete ettevalmistamiseks abi seadmete tarnijatelt. Seadmetega vajalike katsetuste läbiviimiseks uute 10-eurostega tuleb tarnijatel ühendust võtta Eesti Pangaga.

Euroopa Keskpanga veebilehel on avaldatud seadmete nimekiri, mis suudavad tuvastada uut 5-eurost, ning seda nimekirja täiendatakse 10-eurost tuvastavate seadmete loeteluga (http://www.ecb.europa.eu/euro/cashprof/cashhand/devices/html/results.et.html).

Uue 10-eurose rahatähega põhjalikumaks tutvumiseks korraldab Eesti Pank enne 10-eurose käibeletulekut sularahakäitlejate koolitusi Tallinnas, Tartus ja mujal Eestis.Täpsema info koolituste kohta avaldame veebilehel ja teavitame erinevaid sihtrühmi e-kirja teel. Huvi korral võib Eesti Pangaga ühendust võtta.

Lisaks sellele saadab Euroopa Keskpank juunis kõikidele sularahakäitlejatele üle Eesti uut 10-eurost tutvustava trükise. Trükised on saadaval pdf-formaadis tutvumiseks ja printimiseks ka Eesti Panga veebilehel (http://www.eestipank.ee/sularaha/trukised).

Pilte ja videosid uue 10-eurose kohta leiab uus-euro.eu veebilehelt. 

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700