3. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lüngad Autorollo raamatupidamises

Autorollot lühikest aega raamatupidamise osas nõustanud Erkki Kibbermann ütles täna Autorollo kohtuistungil, et ettevõtte raamatupidamises oli kuudepikkune lünk ning tema sai Siim Roodelt ühel hetkel pataka puudu olnud raamatupidamisdokumente, mille andis edasi Autorollo toonasele raamatupidajale. 

Kibermann rääkis kohtus, et temaga võttis ühel kevadel ühendust Rain Rosimannus, aastaarvu Kibbermann ei mäletanud. Arvestades Äripäeva infot sündmuste kronoloogia kohta, toimus see kontakt ilmselt kevadel 2010. Rosimannus soovis osta raamatupidamisteenust Autorollole, Kibbermanni kontakti oli ta saanud tuttavalt nimega Urmas Türk. Kusjuures Türgi ettevõttele Aaloe Kinnisvara oli Autorollo mingil perioodil võlgu, märgiti kohtus hageja esindaja poolt. Pärast kontakti Rosimannusega suhtles Kibbermann Autorollo asjus pigem Siim Roodega, paaril korral osales kohtumistel ka Rain Rosimannus.

Siiski ei jõudnud Kibbermann raamatupidamisteenuse osutamise lepinguni Autorolloga, kuna Autorollo toonane olemasolev raamatupidaja Maris Metsis polnud oma tööd lõpetanud ning Kibbermann ei saanud enda sõnul puudulikku raamatupidamist üle võtta. Kibbermann ei teadnud enda sõnul, miks taheti Autorollo raamatupidaja üldse välja vahetada ning see ka ei huvitanud teda.

Ainus suurem konkreetne töö, mis Kibbermann lõpuks Autorolloga seoses tegi, oli hinnangu koostamine Väino Pentuse poolt Autorollo osade väljaostmisele Tiit Pohlalt. Hinnang oli Äripäeva andmeil selline, et Pentus maksis Pohlale osaluse eest üle turuhinna. Äripäevaga suheldes nimetas Kibbermann hinnangut tagant järele täppisteaduseks. Hinnangut tehingule palus Kibbermannilt Roode.

Kibbermann meenutas kohtus, et toimetas Siim Roodelt viimase büroos Rotermanni kvartalis (MAQS advokaadibüroo asukoht) saadud virna dokumente Autorollo toonasele raamatupidajale Metsisele. Kohtumise käigus Siim Roodega selgus Kibbermanni sõnul, et oli hulk puuduolevaid dokumente, mida Autorollo toonane raamatupidaja Metsis polnud näinudki. "Minu arusaam oli, et seal oli kuude kaupa lünka suhtlemises raamatupidaja ja juhtkonna vahel," sõnas Kibbermann. Puudu oli tehingute infot ja ostu-müügi arved. Kibbermanni sõnul ei öelnud Roode dokumente edasi andes, kust ta need sai. Kibbermann lihtsalt edastas enda sõnul dokumendid Metsisele ja ise neid ei vaadanud.

Veel meenutas Kibbermann kohtus, et andis Autorollot nõustades hinnangu ka Autorollo tütarfirma AutoHills asutamise kohta – et kuidas tütarfirma asutamine mõjutaks Autorollo bilanssi.

Kibbermann rääkis väljaspool kohtuistungit Äripäevale, et Siim Roode ja Rain Rosimannus olid tema jaoks kliendid nagu iga teine ning pärast koostöö äravajumist pole ta nendega suhelnud, välja arvatud siis, kui Äripäev Kibbermannilt Autorollo saaga kohta kommentaari küsis. Siis informeeris Kibbermann Roodet, et vastas Äripäeva küsimustele, muuhulgas Siim Roode kohta. Roode olevat vastanud, et tore ja et temagi suhtles ajakirjanikega.

Täna annavad kohtus tunnistusi Kibbermann, Autorollo endine juhatuse liige Janos Sillamaa ja endine raamatupidaja Maris Metsis. Autorollo endine juhatuse liige Tiit Pohl haigestus ja tema sõnavõtt tunnistajana lükkub edasi. Homme on tunnistajatena kohtusse oodatud Väino Pentus ja Siim Roode, kutsutud on ka Renaldo Investi endised juhatuse liikmed, arvatavad variisikud Martin Sillandi ja Argo Hollo.

Autor: Tuuli Seinberg, Piret Reiljan

Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700