Autor: Tuuli Seinberg • 1. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ja Läti finantssektori ametiühingud teevad koostööd

Eesti Finantssektori Töötajate Liit ja Läti Finantssektori Ametiühing sõlmisid koostöömemorandumi, millega suurendatakse ka töötajate sotsiaalseid tagatisi.

Memorandumi eesmärk on arendada koostööd ja teabevahetust Eesti ja Läti finantssektori töötajate vahel, eesmärgiga luua stabiilne, turvaline ja kasvule orienteeritud töökeskkond ning suurendada töötajate sotsiaalseid tagatisi.

Koostöö seisneb Eesti ja Läti finantssektori ametiühingu omavahelises teabevahetuses, koordineeritud tegevuses ja kogemuste jagamises, kusjuures Läti kolleegidel on valdkonnas pea 8 aasta kogemusi.Töötajate sotsiaalsete tagatiste suurendamise üheks vahendiks on kollektiivleping. Näiteks selle aasta veebruaris sõlmis Läti finantssektori ametiühing kollektiivlepingu SEB grupiga, mis sätestas mitmeid lisatagatisi lisaks seaduses nõutud miinimumile. Samas on ametiühingu liikmeks olemine iseenesest täiendav tagatis finantssektori töötajatele, kuna ametiühing on efektiivseim vahend seadusest tulenevate töötajate õiguste tõhusaks kaitseks ning töötajate teadlikkuse tõstmiseks nende õigusi ja kohustusi puudutavates küsimustes.

Eesti Finantssektori Töötajate Liidu juhatuse esimees Victoria Saue: „Kuna Baltikumi finantssektoris on võtmetähtsusega tööandjateks samad Skandinaavia taustaga äriühingud, on Eesti ja Läti finantssektori ametiühingute tihedam koostöö asjade loomulik areng. Sõlmitud memorandum saab olema tulevaste ühiste projektide aluseks Balti riikides ja Skandinaavias.”

Läti Finantssektori Ametiühingu juhatuse esimees Andrejs Mežals: „Mitmed finantsasutused Lätis ja Eestis on pikka aega teinud koostööd ning on omavahel tihedalt seotud. Seetõttu on iseenesest mõistetav, et ühiselt tegutsetakse ka töötajate tasandil. Sellest lähtuvalt planeerime laialdasemat koostööd ka partneritega Leedus ja Skandinaavias.”: Swedbank, Swedbank Investeerimisfondid, SEB Pank, SEB Elu- ja Pensionikindlustus, SEB Liising, Nordea Bank Finland Eesti filiaal, LHV Pank, BIGBANK. Altum, Citadele Bank, DNB Bank, ERGO Latvia, Läti Finantsinspektsioon, IF Latvia, JSC Bank “Latvijas Pasta Banka”, Läti Vabariigi Rahandusministeerium, Nordea Bank Plc Läti filiaal, Skandinaviska Enskilda Banken AB Riia filiaal, SEB Bank, SEB Varahaldus, SEB Liising, SEB Elukindlustus, UniCredit Bank.Tänase seisuga on ametiühingutes esindatud järgmiste tööandjate töötajad

Eestis

Lätis

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700