17. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedi pensionifondide varadest on Venemaal 0,6%

Swedbanki kohustuslikud (II samba) pensionifondid on pärast 2008. aasta finantskriisi investeerinud Vene aktsiaturule vaid vähesel määral, kinnitas Swedbanki investeerimisfondide juht Kristjan Tamla.

"Suurte positsioonide võtmisest sellel turul oleme hoidunud," märkis ta. "Täna moodustavad investeeringud Venemaa aktsiaturule keskmiselt 0,6% meie hallatavatest II samba fondide mahust. Ka enne viimaste poliitiliste sündmuste eskaleerumist veebruari lõpus oli see osakaal tagasihoidlikul 1,7% tasemel."

Venemaale investeerimisel tuleb alati valmis olla selliste poliitiliste ja majanduslike riskide realiseerumiseks, mida läänemaailmas tavapäraseks ei peeta, jätkas ta.

"Samas võib jälle selliste riskide mitterealiseerumine viia investeeringute väga kõrge tootluseni - Venemaa aktsiaturul on esinenud aastaid, kus aktsiahindade tõus on ületanud 100%,“ ütles Tamla.

"Lähiajaloos tagasi vaadates on Venemaa natsionaliseerinud välisinvestorite vara ka ilma rahvusvaheliste sanktsioonideta või vastavate Venemaa poolsete seaduste olemasoluta. Eelkõige osaliselt riigile kuuluvate toorainesektori ettevõtetes on välismaiseid strateegilisi investoreid mitmel korral nende osalusest piltlikult öeldes ilma jäetud."

Venemaa aktsiafondis vähendasid meie fondijuhid juba eelmisel aastal tunduvalt positsioone, mis on seotud toorainesektori riiklike ettevõtetega, kommenteeris ta fondijuhtide tegevust. Ajalooliselt on välisinvestorite vara võimalik natsionaliseerimine olnud suurima riskiga just riiklikes toorainesektori ettevõtetes.

"Eelmise aasta kokkuvõttes osutus see otsus väga edukaks, sest Swedbank Venemaa aktsiafond saavutas positiivse tootluse (7%) olukorras, kus Venemaa aktsiaturgu peegeldav RTS indeks oli languses (pea -10% eurodes)," jätkas Tamla. "See tõi fondile ka Morningstari poolt kõrge hinnangu tootlusele – neli tärni viiest võimalikust viie aasta tootluse kategoorias." 

Autor: Tuuli Seinberg, Romet Kreek

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700