6. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtete kasum kasvas 5%

Eelmisel aastal oli ettevõtlussektori kogukasum esialgsetel andmetel 3,1 miljardit eurot ehk 5% suurem kui aasta varem.

Sektori kogukasum kasvas neljandat aastat järjest, samas on peatunud investeeringute tegemine.

Võrreldes 2012. aastaga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel, teatas Statistikaamet. Suurima panuse kogukasumi juurdekasvu andsid peamiselt siseturul tegutsevad kinnisvara-, energeetika- ja kaubandusettevõtted. Kasvu pidurdasid aga enim veondus ja laondus ning töötlev tööstus.

Ettevõtted müüsid 2013. aastal kaupu ja teenuseid 50,4 miljardi euro eest, mis oli 9% rohkem kui aasta varem. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suurema osatähtsusega hulgi- ja jaekaubanduses ning töötlevas tööstuses kasvas müügitulu vastavalt 15% ja 7%. Enim ehk kolmandiku suurenes aastaga müügitulu kinnisvara tegevusalal.

Ettevõtete kulud suurenesid 2012. aastaga võrreldes 9%, sealhulgas tööjõukulud samuti 9%.

Samas peatus ettevõtete investeeringute kasv . investeeringuid tehti 2,6 miljardit eurot, mis oli sama palju kui aasta varem. Sarnaselt üle-eelmise aastaga investeeriti põhiliselt masinatesse ja seadmetesse, hoonete ja rajatiste ehitamisse ning rekonstrueerimisse. Suuremad investeerijad olid energeetika-, töötleva tööstuse ning veondus- ja laondusettevõtted, kes tegid poole ettevõtete koguinvesteeringutest.

Lõppenud aasta neljandas kvartalis müüsid ettevõtted kaupu ja teenuseid 12,8 miljardi euro eest, mis oli 5% rohkem kui aasta varem samal ajal. Investeeringuid tehti kvartalis 790 miljonit eurot, mis oli kümnendik vähem kui üle-eelmise aasta neljandas kvartalis.

Autor: Äripäev, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700