20. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi hakkab makse tõstma

Rootsi valitsus esitas täna pika nimekirja maksudest, mida on plaanis tõsta.

Pensionisäästude kõrgem maksustamine, tudengite toetuste vähendamine ning mootorsõidukite kõrgem maksustamine koos järjekordse alkoholi- ja tubakatoodete aktsiiside tõusuga peaksid riigikassasse ajavahemikul 2015-2018 täiendust tooma üheksa miljardi Rootsi krooni võrra, vahendab Bloomberg.

"Nüüd on oluline jälle puhvreid tugevdada ja eelarve uuesti ülejääki viia," ütles Rootsi rahandusminister Anders Borg. "Väike avatud majandus suure finantssektoriga peab hoidma oma riigi rahanduse korras, et kaitsta töökohti ja ühiskonna heaolu ajal, mil ümbritsevas maailmas on tormid."

Rootsi majanduse kasvutempoks prognoosib Rootsi valitsus tänavu 2,5% ja tuleval aastal 3,5%. Läinud aastal kasvas Rootsi majandus vaid 1%.

Töötuse määraks prognoosib valitsus tänavu 7,7%, mis tuleval aastala alaneb 7,3%-le.

Eelarvedefitsiidist, mis tänavu küünib 1,9% ja tuleval aastal 0,7%-le SKPst, loodab Rootsi valitsus lahti saada 2016. aastal.

Peaminister Fredrik Reinfeldt ütles esmaspäeval, et maksukärbetega on Rootsis nüüd kõik. Arvamusküsitluste järgi on Rootsi valijate jaoks kõige tähtsam küsimus hariduse kvaliteet. Maksud on tähtsuselt alles 10. kohal.

2006 võimule tulnud Reinfeldti valitsus on üksikisiku tulumaksu kärpinud viiel ja ettevõtte tulumaksu kahel korral.

14. septembril toimuvate valimiste eel on Reinfeldti nelja partei koalitsioon sotsiaaldemokraatide juhitud opositsioonist 15 protsendipunkti võrra maas.

Autor: Sirje Rank, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700