Autor: Juuli Laanemets • 20. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued rahaveokohvrid kindlamad kui varem

G4S Eesti sularahadivisjon investeerib 950 000 eurot, muu hulgas soetatakse uusi rahaveo turvakohvreid. Tundlikud andurid turvakohvris reageerivad erinevatele ohtudele, vallandades tindiplahvatuse. 

AS G4S Eesti sularahadivisjoni direktori Peeter Torimi sõnul sarnaneb rahatöötluse turvalahenduste areng paljuski muu tehnoloogia arenguga, kus kõrgema turvalisusastmega seadmed on kergemad ja kuluefektiivsemad. „Uudsed rahaveo turvakohvrid viivad miinimumini võimaluse, et kohvris olev raha satub võõra isiku kätte. Seadmed on kerged ja inkassaatorite jaoks mugavamad ning mis on kõige olulisem - oma eelkäijatest veelgi turvalisemad,“ lisas Torim.

Rootsis toodetud SQS turvakohvrid on varustatud tundlike anduritega, mis reageerides erinevatele ohtudele, vallandavad kohvris olevate tindikassettide plahvatuse. Tindikahjustusi saanud raha on kasutuskõlbmatu. Turvalisemad rahaveokohvrid ning autodesse integreeritavad kohvrisüsteemid võimaldavad pidada kergemat rahaveokite parki. Sellel aastal vahetab G4S välja kõik vanemad  turvakohvrid uuemate vastu. Samuti asendatakse osa rahaveokitest kergemate mudelite vastu.

Torim ütles, et  eurole üleminekust saadik on nõudlus sularaha inkassatsiooni järgi stabiilselt kasvanud. „Tõsi, pangakontorite kaudu liikuv raharinglus on küll vähenenud, kuid sularahaautomaatide käive ning sularahas arveldavate klientide nõudlus inkassatsiooniteenuse järgi on stabiilselt kasvanud. Neid arvusid vaadates teeb aeg-ajalt ühiskonnas tekkiv arutelu sularaha kasutamise hääbumisest pehmelt öeldes nõutuks,“ sõnas Torim.

G4Si teenindatavates sularahaautomaatides ringleva raha käive kasvas 2012 aastaga võrreldes 222 miljoni euro võrra ehk 3,3 %. Samuti kasvas mullu G4Si poolt sularahas arveldavatele klientidele väljastatud ja vastuvõetud rahasedelite ja müntide maht 108 miljoni euro võrra ehk 5,5%.

Valeraha kahtlusega edastati politseile mullu 74 rahasedelit ning 187 münti, võrdluseks: 2012. aastal anti politseile üle 81 kupüüri ja 186 münti.

G4Si sularahadivisjonil on Eestis kolm rahatöötluskeskust, mis asuvad Tallinnas, Tartus ja Jõhvis.  Suurima, Tallinnas asuva, sularahakeskuse raha töötlemisvõimekus on kuni  7,5 tonni paberraha ning  65 tonni münte ööpäevas. Ettevõte teenindab üle Eesti  675 sularahaautomaati,  107 sularaha sissemakse automaati ning 99 pangakontorit. Sularaha transportimis- ja töötlemisteenust kasutavad ligi 450 klienti.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700