Autor: Juuli Laanemets • 7. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänavavalgustus, mis tarbib 85% vähem energiat

Tallinna Teaduspark Tehnopol võttis aasta algusest kasutusele LED tehnoloogial põhinevad tänavavalgustid, mis on varustatud uue põlvkonna juhtimislahendusega. LED tehnoloogia koos targa juhtimisega võimaldab kokku hoida kuni 85% seni tänavavalgustusele kulunud elektrienergiast.

Teaduspargis rakendati tööle esimeses etapis 12 tänavavalgustit, mis asuvad Teaduspargi tänaval. Kasutusele võetud tänavavalgustite abil hoitakse aastas kokku umbes 4535 kWh energiat ning vähendatakse ligi poole võrra seniseid tänavavalgustusele kulunud halduskulusid.

IOT Streetlight müügijuht Alar Võrk selgitas, et pakutav tänavavalgustuse juhtimislahendus  keskendub mitmele komponendile, mis aitavad kulusid kokku hoida. „Ennekõike peitub süsteemi tarkus nutikas valgusti kontrolleris, mis võimaldab iga valgusti võimsust reguleerida vastavalt vajadusele ning ümbritsevatele oludele. Kui nutikas juhtimine ja LED tehnoloogia kokku panna, tekibki efektiivsus, mis kajastub kuni 85% suuruses kokkuhoius aastasest energiakulust,“ selgitas Võrk.

Paigaldatud tänavavalgustid on eraldi juhitavad üle interneti, mis võimaldab erinevate käitumisreeglite sisse viimist momentaalselt. Tulevikus lisanduvad andurid mõõdavad näiteks ka inimeste ja autode liikumist ja valguse peegeldumist või naturaalset välivalgust, et valgustite põlemisvõimsust vastavalt reguleerida.  

Järgmises etapis paigaldatakse kevadel tänavavalgustid renoveeritavasse Küberneetika hoone parklasse. Tulevikus on plaanis rakendada uut tänavavalgustust kogu teaduspargi territooriumil.

Tehnopoli juhataja Jaak Raie sõnul on tähtis, et just Tehnopoli linnakus selliseid uudseid lahendusi rakendatakse. „Tahame, et Teaduspargist kujuneks katsekeskus Eesti ettevõtete uutele lahendustele. IOT Streetlighti pakutud tänavavalgustussüsteem oli meile kohe huvitav ning otsustasime selle kasutusele võtta kõige suurema liiklusega alal Tehnopolis. Aasta lõpus loodame positiivsetele kokkuvõtetele,“ ütles Raie.

Võrk lisas, et tulevikus on võimalik süsteemi liita erinevaid valgustite tööd reguleerivaid andureid.  „Öisel ja vähese liiklusega ajal võivad valgustid olla reguleeritud väikesele valgustugevusele, kuid juhul kui piirkonnas toimub liikumine, mille tuvastab liikumisandur,  suurendatakse valgustugevust vastavalt. Integreerida saab ka ilmastikutingimusi arvestavat andurit. Juhul kui lumi on maas ei ole vaja samasugust valgustugevust kui seda on vaja näiteks märja tee korral,“ ütles Võrk. 

Vaata, kuidas on töötab IOT lahendus:

IOT Streetlight OÜ on välja kasvanud piirivalvelahendusi arendavast ettevõttest Defendec OÜ ning kasutab Tallinna Tehnikaülikoolis ning Defendecis loodud tehnoloogiat. Ettevõte keskendub targa tänavavalgustuse lahenduse arendamisele ning rahvusvahelisele turule viimisele. Peamiseks toodeteks on tänavavalgusti kontroller ning sellega kaasnev tarkvara. Täna on uudsed lahendused  paigaldatud Tartu linna ning Tallinna Teadusparki Tehnopol. Esimesed projektid on käivitatud ka Saksamaal ja Soomes.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700