Autor: Juuli Laanemets • 6. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötleva tööstuse kasv endiselt heitlik

Eelmise aasta sügisel tõusis töötleva tööstuse toodang enim toiduainete, puidutöötlemise, kütteõlide ja elektriseadmete tootmisega tegelevates ettevõtetes.

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina ütles, et möödunud aasta novembris kasvas töötleva tööstuse toodang aastases võrdluses teist kuud järjest.“ Pärast augusti ja septembri langust kasvas töötleva tööstuse toodang oktoobris 6% ja novembris 2%. Toiduainete-, puidutööstuse ja elektriseadmete tootmise kasvu toetas ennekõike müük ekspordiks. Kütteõlide toodang tuleb peamiselt kolmest ettevõttest, mistõttu võib selle tegevusala toodang koos ekspordiga olla küllaltki volatiilne,“ selgitas Mertsina.

Mertsina sõnul pidurdas enam töötleva tööstuse kasvu kolmandat kuud järjest languses olev elektroonikaseadmete tootmine. Novembris vähenes elektroonikaseadmete tootmine aastases võrdluses 18%. „Osalt põhjustas sellist langust aastatagune kiiresti kõrgele tõusnud võrdlusbaas, kui 2012. aasta novembris kasvas elektroonikatööstus 64%. Languse taga on müügi tugev vähenemine USA-sse, Rootsi ja Itaaliasse,“ ütles Mertsina.

Kuigi elektroonikatööstuse toodang oli eelmise aasta teisel poolel languses, oli selle kasv esimesel poolaastal aastases võrdluses tugev (20%) ning andis sellega kogu aasta jooksul tugeva panuse töötleva tööstuse kasvu.

Vaatamata kaks kuud järjest kasvanud töötleva tööstuse toodangumahule, on töötleva tööstuse uued tellimused veel siiski väikesed ja ebakindlad. Kui aasta esimesel poolel kasvasid uued tellimused 8%, siis teisel poolaastal vähenesid 2%, novembris oli langus isegi 4%. Teisel poolaastal vähenesid nii ekspordi- kui kodumaisele turule müügi tellimused.

Kui töötleva tööstuse müük välisturule oli eelmisel aastal selgelt langeva trendiga, kasvades aasta esimesel poolaastal üle 8% ning teisel poolaastal alla 2%, siis müük koduturule käitus Mertsina sõnul oluliselt  stabiilsemalt, kasvades aasta esimese 11 kuuga 3%.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700