Juuli Laanemets • 18 oktoober 2013

Energiaturg.ee: üldteenuse marginaalide hinnalangus ei mõjutanud elektrihinda

Üldteenuse lõpphind oli tavapärasest kõrgemate börsihindade tõttu tarbijale kallim, kuigi marginaalide keskmine hind langes septembris võrreldes augustiga neli protsenti, näitab sõltumatu võrdlusportaali Energiaturg.ee analüüs.

„Kolmandik võrguettevõtjatest langetasid marginaali hinda, samas kui enamus jättis maksumuse samale tasemele. Septembris oli üldteenuse lõpphind tarbijale siiski elektripakettidest kallim, kuna marginaal moodustab üldteenuse lõpphinnast vaid väikese osa, täpsemalt ligi 11 protsenti,“ ütles Energiaturg.ee juhtiv analüütik Pirmin Tamm.

Tamm rõhutas, et viimase kolme kuu jooksul on üldteenuse maksumus liikunud kasvutrendis. „Kuna üldteenus ja börsipakett on sisuliselt sama toode, vaid viimase marginaal on mitmekordselt kallim, siis tasuks üldteenuse kasutajatel langetada valik börsipaketi kasuks. Kindlust eelistavad tarbijad võiksid kaaluda fikseeritud paketi valikut,“ lisas Tamm.

Kõige soodsam üldteenuse marginaal oli septembris võrguettevõtjal Veerenni Jaotusvõrk, 0,18 senti ühe kWh kohta koos käibemaksuga. Kõige kallim marginaal oli Kuvart OÜ-l, 2,94 senti ühe kWh kohta koos käibemaksuga.

Suurematest võrguettevõtjatest oli juulis üldteenuse marginaal kWh kohta kõige madalam VKG Elektrivõrkudel, 0,65 senti koos käibemaksuga, millele järgnesid Eesti Energia (Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja) 0,80 ja Imatra Elekter 0,82 sendise marginaaliga.

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Marianne Lõhmus
Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700