3. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liit: tagumine aeg valmistuda maksete muutusteks

Kes pole veel 1. veebruariks uuteks maksetingimusteks (SEPA) üleminekuks valmistuma hakanud, sel on seda pangaliidu hinnangul viimane aeg teha.

Eesti liitumine ühtse euromaksete piirkonna SEPAga järgmise aasta veebruarist toob kaasa kaks tajutavat muutust - asendatakse otsekorraldused automaatselt e-arve püsimakseteenusega ning tuleb harjuda senisest pikema kontonumbriga.

Kõik suuremad otsekorralduste abil arveldavad ettevõtted on praeguseks uuele teenusele üleminekuks valmistumas. „Veel on viimane aeg seni arendustöödega oodanud ettevõtetel jalad kõhu alt välja võtta ja koostöös pangaga vajalike arendustegevustega alustada,“ ütles Pangaliidu tegevjuht Katrin Talihärm.

Kui ettevõtted uuele teenusele üle lähevad, muutuvad otsekorralduse maksed e-arve püsimakseteks ilma, et erakliendid peaks selleks eraldi midagi tegema. E-arvele ülemineku täpse aja ja lisainfo teatab kliendile iga teenust pakkuv ettevõte ise.

Kui praegu otsekorraldusteenust pakkuv ettevõte e-arveid kasutama ei hakka, saab eraklient sellest hiljemalt järgmise aasta algul teada oma pangalt. Siis tuleb arvete edaspidiseks tasumiseks kasutada teisi makseviise.

Kõik e-arved on kliendile nähtavad internetipangas. E-arve püsimakse teenust saab kasutada ka siis, kui puudub internetipanga leping. Sel juhul saadab ettevõte panka e-arve, mis tasutakse püsimaksega ning kliendile edastatakse info arve kohta muul ettevõttega kokkulepitud viisil, näiteks e-kirja või posti teel.

Uute teenusepakkujate e-arvetele saab püsimakse lepingut sõlmida pangas.

2014. aasta veebruaris muutuvad ka senised kontonumbrid ja minnakse üle IBAN-kontonumbrile, mis on senisest pikem. 

Autor: Rivo Sarapik, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700