Autor: Juuli Laanemets • 29. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulude kasv pani ka annetused kasvama

Tänavu deklareeriti 2012. aasta eest tulu kokku ligi 5,7 miljardi euro ulatuses. Tulusid deklareeris 647 729 inimest ehk 4 184 inimest rohkem kui 2011. aasta eest.Tuludeklaratsioone esitati kokku 564 985, mis on 3 532 deklaratsiooni enam kui eelmisel aastal.

Keskmine aastane brutotulu ühe inimese kohta kasvas eelmisel aastal võrreldes 2011. aastaga 7%. 2012. aastal saadi keskmiselt tulu 10 428 eurot, aasta tagasi oli summa 9 746 eurot. Suurima osa deklareeritud tulust moodustas ka sel korral palgatulu: 509 258 inimest deklareerisid palka kogusummas 4,4 miljardit eurot. See tähendab, et 2012. aasta tuludeklaratsioonide põhjal oli keskmine palk kuus 715 eurot, mis on aastataguse ajaga võrreldes 46 eurot enam.

Tulude osas tegi järjekordselt suure kasvu ehk 16,2% võrra kasvas nende inimeste arv, kes deklareerisid välismaal saadud tulu, mis kuulus Eestis maksustamisele. Mahaarvatavaid kulusid deklareeriti sel aastal kokku 2,1 miljardi euro ulatuses, mis oli 2011. aastaga samas suurusjärgus. 

Seoses euribori langusega vähenes 2012. aastal keskmine eluasemelaenu intresside maha arvatav summa deklaratsioonis 123 euro võrra võrreldes eelmise aastaga. 

Tulude kasvuga käib koos ka annetuste kingituste deklareerijate arvu kasv, mis võrreldes eelmise aastaga kasvas ligi 12%.

Jätkuvas langustrendis oli nende maksumaksjate arv, kes paigutasid oma tulusid III pensionisambasse. Võrreldes eelmise aastaga vähenes nende deklaratsioonide arv 3300 võrra.

Kõikidest deklareerijatest ei saanud 23 915 maksumaksjat ehk 4,2% kõigist maksumaksjatest kasutada ühtegi soodustust, kuna neil puudusid 2012. aastal tulud.

Sel aastal tagastati tulumaksu 77,4% tuludeklaratsioonide alusel kõigist esitatud deklaratsioonidest, eelmisel aastal oli see protsent 78,6. Tagastamisele kuuluv keskmine summa ühe deklaratsiooni kohta oli sama suur kui aasta tagasi ehk 223 eurot ühe deklaratsiooni kohta.

Juurdemaksmisele määrati tulumaksu 3,6% tuludeklaratsioonide alusel kõigist esitatud deklaratsioonidest. Samas inimeste arv, kes tulumaksu juurde pidid maksma, kasvas 478 deklaratsiooni võrra. Keskmine juurdemääratud summa oli 1037 eurot, mis on 263 eurot vähem kui aasta tagasi.

Kõigist esitatud deklaratsioonidest 19% alusel ei kuulunud tulumaks tagastamisele ega määratud seda ka juurde, eelmisel aastal oli see protsent 17,8.

Füüsilisest isikust ettevõtjate keskmine aastane maksustatav tulu kasvas võrreldes 2011. aastaga 158 euro võrra, jõudes keskmise summani 2661 eurot.Deklaratsioonide esmase kontrollimise tulemusel jäeti tagastamata 3 872 deklaratsiooni alusel 612 663 eurot tulumaksu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700