Autor: Juuli Laanemets • 19. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Investeerimishoius panustab arenevate riikide kasvule

Euroala ja arenevate turgude majanduskasvu erinev tempo loob eelduse valuutade tugevnemisele usub Swedbank, pakkudes uut investeerimishoiust "Arenevate turgude valuutad 2".

Tänasest kuni 22. juulini 2013 on võimalik osaleda uues investeerimishoiuses, mis panustab viie areneva majandusega riigi valuuta – Türgi liiri, Vene rubla, Mehhiko peeso, Indoneesia ruupia ja Brasiilia reaali – tugevnemisele euro suhtes.

Swedbank Marketsi finantsinstrumentide spetsialisti Meelis Maasiku sõnul on arenevate riikide jätkuv majanduskasv soodne ka nende riikide valuutade arengule. „Rahvusvahelise Valuutafondi aprillikuise prognoosi järgi peaks nimetatud riikide keskmine SKP reaalkasv jõudma 2013. aastal 3,9%ni ja 2014. aastal 4,3%ni. Euroala SKP seevastu kahaneb sel aastal prognoosi järgi 0,3% ja kasvab 2014. aastal 1,15%,“ võrdleb Maasik.

Nii Türgi, Venemaa, Mehhiko, Indoneesia kui Brasiilia osalevad Maasiku sõnul aktiivselt nafta, gaasi ja metallide tootmises ja kaubanduses. Samuti oodatakse energiatarbimise kasvu just arenevatelt turgudelt. Kõrged toormehinnad viitavad aga nende tooraineid tootvate riikide valuutade tugevnemisele.

„Tasub märkida, et kõigi nimetatud riikide valuutades nomineeritud varadelt makstakse praegu tunduvalt kõrgemat intressi kui eurodes nomineeritud varadelt,“ rõhutas Maasik. Kõrgemad intressid ja positiivne hoiak maailmamajanduse suhtes võivad julgustada suuremat tulu otsivaid investoreid investeerima tema sõnul neisse areneva turuga riikidesse, mille tulemusel suureneb ka kohalike valuutade nõudlus ja väärtus.

Uue investeerimishoiuse hoiuperiood on 3,5 aastat ja miinimumsumma 300 eurot. Hoius on osalusmääraga, mille vahemik on 110-130%. Intressi arvestatakse vastavalt osalusmäärale, kui alusvara väärtus hoiuse lõppedes on madalam kui alusvara algfikseering.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700