Jaga lugu:

Pankade tegevus võetaks rangema järelevalve alla

Täna, 22. mail toimunud hääletusel toetas Euroopa Parlament plaani luua EL ühtne finantsasutuste järelevalvemehhanism. Lõplik heakskiit antakse hiljem, et läbipaistvuse ja aruandekohustuste nõuete aruteludeks Euroopa Keskpangaga jääks rohkem aega.

Euroopa Keskpank hakkab vastutama eurotsooni suurimate pankade järelevalve eest ning osaliselt ka teiste pankade eest. Saadikud rõhutasid, et läbipaistvuse nõuded peavad olema kooskõlas suurenenud järelevalve rolliga. Euroopa Keskpank (EKP) peaks seega olema järelevalve rollis oluliselt avatum ja läbipaistvam, kui ta on seda rahapoliitika osas.

Teisipäeval toiminud arutelul ütles  EKPle krediidiasutuste usaldatavusnõuete täitmise järelevalve eriülesanded andva eelnõu raportöör Marianne Thyssen (EPP, BE), et "riigi tasandilt vastutuse üle kandmine käib käsikäes suurema läbipaistvuse loomisega EL tasandil."

Euroopa Pangandusjärelevalve rolli muutva raporti autor Sven Giegold (Greens/EFA, DE) ütles, et kuigi EKPd ei tunta kui demokraatia sünnikohta, peab institutsioon harjuma demokraatliku aruandekohustusega. 

Võtmeküsimused, milles Euroopa Parlament tegi muudatusi:

- Suurem aruandekohustus järelevalve osas, sealhulgas Järelevalve nõukogu esimehe ja aseesimehe kandidaatide ja nende võimaliku ametist vabastamise heakskiitmine Euroopa Parlamendi poolt- Suurem roll liikmesriikide parlamentidele, sh Järelealvenõukogu esimehe ja liikmete avalike kuulamiste korraldamise ja oma küsimustele EKPlt kirjalike vastuste saamise kaudu- EKPl on õigus nõuda liikmesriikide pankadelt dokumentide esitamist ning Euroopa Parlamendil ja liikmesriikide parlamentidel on õigus nõuda dokumentide esitamist Pangandusjärelevalvelt- Atraktiivsed tingimused eurotsooni mitte kuuluvatele liikmesriikidele, et selle kaudu kasvatada osalejate ringi ning hoida ära ühisturu killustumine- Selgepiiriline ülesannete jaotus töötajate vahel, kes on seotud EKP rahapoliitikaga ja järelevalvega.- Pangandusjärelevalve suurem roll stressitestide läbiviimisel ning teabe kogumisel pankadelt ja riiklikelt järelevalveasutustelt. Pangandusjärelevalve ülesandeks saab ka lähenemiskriteeriumite loomine riiklike järelevalveametitele, samas pangandussektori mitmekesisust säilitades.

Edasised sammud

Euroopa Parlament peab lähitulevikus panema plaani veel heakskiiduks lõpphääletusele. Ka liikmesriikide parlamentidelt oodatakse seisukohtade esitamist. Lisaks peavad EKP ja Euroopa Parlament sõlmima institutsioonide vahelise kokkuleppe läbipaistvuse ning aruandekohustuse kohta. (Õiguslikel põhjustel peavad Euroopa Parlamendi kontrollmeetmed EKP üle olema sätestatud institutsioonidevahelises kokkuleppes.)

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne LõhmusärijuhtTel: Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt